Hem Whisky & Bourbon Braastad – den norska framgångssagan i Cognac – Snygg trippel till påskfirandet

Braastad – den norska framgångssagan i Cognac – Snygg trippel till påskfirandet

av Anders Enquist

Braastad cognac har anor från 1875. Det var nämligen detta år som Médéric Tiffon grundade cognacshuset Tiffon i regionen Grande Champagne i Frankrike. Huset anlades vid floden Charante i byn Jarnac under en tid då endast ett 30-tal cognacshus existerade.

Braastad

Namnet Braastad kommer från Sverre Braastad som 1899 flyttade från Gjövik, norr om Oslo, till England och Tyskland för att studera. Han var passionerat intresserad av cognac, hade ett gott språköra och var dessutom utbildad inom handel. Sverre Braastad hamnade till slut i Cognac, där hans farbror Halfdan redan arbetade på ett cognacshus. Sverre kom till en början för att arbeta för cognacshuset Bisquit men skulle snart avancera inom cognacsindustrin.

Sverre gifte sig sedermera med Edith Rousseau, barnbarn till Médéric Tiffon. 1919 tog Sverre och Edith över driften av företaget och det har varit familjestyrt sedan dess. Idag är det i allra högsta grad ett av de få äkta cognacshus som existerar. De skördar sina egna druvor, destillerar, lagrar och buteljerar själva.

Vi har här gjort en snabb genomgång av huset VS, VSOP och XO, häng med…

Chefredaktör Anders Enquist om denna trippel Braastad Cognac;

Prismässigt har Braastad alltid varit som en rundad dröm för både ekonomin och gomseglet. Kanske till och med i ett för lågt läge i pris, som ”per automatik” framkallat en viss underskattning? Det brukar ju vara så emellanåt. Vilket som, Braastad är en lika familjär som smakfull cognac i alla olika ”kvalitetsnivåer”. Man förfogar över cirka 40 hektar vingårdar och använder huvudsakligen druvan ugni blanc som också är den överlägset vanligaste druvan i regionen. Man tar sina druvor huvudsakligen från regionerna Grande Champagne och Petite Champagne. De övriga som benämns som Crus är Borderies, Fins Bois, Bons Bois, och Bois Ordinaires.

Braastad V.S. 40%
Nr 398 (700 ml) 351 kr / 90
V.S. bygger mestadels på en blend av cognac från regionerna Bons Bois och Fins Bois. Även cognac som lagrats i 12 år i små Limousine fat finns med i sammansättningen. Det är bra och vänligt sinnat insteg inte bara i Braastads värld, utan i cognacsvärlden överhuvudtaget. V.S. rör sig finstämt fruktig med slipade tanninkanter och harmonisk kryddighet i fruktens noter av ungsbakade äpplen, plommon, aprikos och orange citrus. Vanilj och kanel drar attraherande och nyanserat, och en viss choklad och karamelliserad rundning lägger en smakfull söt not.

Braastad V.S.O.P 40%
Nr 80569 (700 ml) 421 kr / 92
Här cognac från i huvudsak Fin Bois och med en tilltagen lagringstid. Även här har vi en harmonisk gång med ett behagligt och smakfullt grepp om sinnena. Silkiga tannindragningar och i frukten aningen syrlig not från mer röda äpplen, citrus från den oranga familjen, sultanrussin och torkade körsbär. Små lätt fatkolade dragningar planar ut snyggt med vaniljkänning i det söta steget, där vi även noterar nöt och choklad. Det som Tiffon utvecklat mest med Braastad i modern tid är just förfiningen av sötmans integration strukturellt. De känns mest och bäst när cognacen får lite längre lagringstid.

Braastad X.O. 40%
Nr 100 (500 ml, 40%) 421 kr / 94
Till X.O. blendar man några av de äldsta och bästa cognacen från Grande – minst hälften – och Petite Champagne. Här når vi som mest en fatlagringstid på upp mot 25 år och det är naturligtvis också något som sätter mer distingerad karaktär, och tilltalande ekfatskryddighet med småpeppriga ekon och stramare hållning. Dock fortsatt pålitlig Braastad-sobert i greppet, vi har ju kashmir i skärpan. Vackert nötiga etsningar i fruktens melodiska slinga av apelsinig citrus, mogna äpplen, aprikos, fikon, vanilj och choklad. En försiktigt bränt karamelliserad hinna av muscovadosocker ger sötman en bitsk smekning och vissa cigarr-rullningar klär snyggt i avslutets vindar. La elegance.

Dessa tre cognacer finns distribuerade på det fasta sortimentet på Systembolaget. Din närmsta butik med önskad flaska finner du HÄR

RELATERAD LÄSNING