Brancaia – storartad känsla

2010 Il Blue IGT Toscana Brancaia / Toscana / Italien / Nr 71682 / 449 kr / 95 Det är glädjande och imponerande att se hur väl vinet håller sig genom de olika årgångarna oavsett väder och vind som rådit. Varma årgången 2003 till exempel, här finns en imponerande fruktstringens kvar. I 2002 som allmänt kallas för en bedrövlig årgång av de flesta, visar Barbara att det funkar. Visst, inte det mest graciösa och kraftfulla, men fint djup och karaktär. I en sådan här årgång visar man sin storartade känsla för sitt kall. Det är så för mig att den som lyckas i de här ”svåra” årgångarna visar vad de kan. Brancaia kan således. Ser vi på den senaste årgången som finns att tillgå, 2010, så är det en underbar cocktail av mörk frukt, tobaksblad med en lätt multen höstkänsla, lavendel och eleganta muskler. Det finns en stram skärpa i den generösa gästvänligheten. Druvblenden i 2010 är 50 procent sangiovese, 45 procent merlot och 5 procent cabernet sauvignon. Slutlagring 20 månader i barriques, varav 2/3-delar nya fat. Minst 12 månader i butelj får avsluta processen innan försäljning. Ska också lägga några ord om kommande 2011 Il Blue som jag provade med importören och Barbara senare på kvällen till den informella middagen vi hade: charmig, tillmötesgående, fruktfin, och harmoniskt motstånd. 2011 Chianti Classico Rieserva Brancaia / Toscana / Italien / Nr 71600 / 269 kr / 93 Vid Barbaras besök så provades också tre årgångar av detta vin med druvblenden 80 procent sangiovese och 20 procent merlot. Det som lös starkast för stunden var årgång 2010. Stringent, stolt, balanserat och sikligt elegant med fin intensitet och kraft. 2011 charmade däremot med sin lite mer fruktigare framtoning med snygg mognad. Inte samma kraft som i 2010 men likväl en superb vardagschianti alla dagar i veckan. Korta fakta: Barbaras pappa Bruno köpte egendomen i Chianti på tidigt 80-tal för en spottstyver. Från början hyrde Bruno stället som ett ”lantställe” men en tidig morgon när han stod och kikade ut över egendomarna med en god vän utbrast den gode vännen ”Bruno, köp stället och gör vin här!” Sagt och gjort. 1983 kom första årgången. 1998 förvärvades egendomen i Maremma och idag är totalproduktionen ca 500 000 buteljer om året fördelat på 6 olika viner plus en grappa. Barbara är boss över vinerna tillsammans Carlo Ferrini som personlig rådgivare.