Hem Vinvärlden Brancaia TRE 2020 – ett utsökt vin

Brancaia TRE 2020 – ett utsökt vin

av Christoffer Enquist

Casa Brancaia skapades 1981 genom att den schweiziska familjen Widmer köpte mark i närheten av byn Radda i Chianti. De planterade ganska omgående vingårdar med hjälp av familjen Mazzei som man känt ett flertal år, och resultatet lät inte vänta på sig. Följande åren investerade man vidare i vingårdar och 1998 var Brancaia i Maremma ett faktum. Samma år tog även parets dotter, Barbara Widmer, över driften och rollen som vinmakare. Resten är som man säger, historia. Nyligen släpptes den senaste årgången av Brancaia TRE (som nu även är ekologiskt) vilken vi således provat.

Namnet ”TRE”, syftar på tre druvsorter Sangiovese 80%, Merlot 10% och Cabernet Sauvignon 10% från tre olika vingårdar; Brancaia i Castellina, Poppi i Radda och Brancaia i Morellino di Scansano, Maremma. Vinet lagras efter avslutad jäsning i 12 månader med fördelningen 2/3 i stora franska ekfat och 1/3 i cementtank.

Chefredaktör Anders Enquist om nya, ekologiska, årgången av

Brancaia TRE 2020

TRE har de senaste årgångarna uppträtt väldigt övertygande och vuxit ut till ett vin som mer förenar kvalitativt ungdomlig lättsamhet med mer melankoliskt och tankeväckande djup. I musiktermer så skulle jag kunna uttrycka det så att vinet spelar på dur i versen och går in i moll i refrängen. Det blir ett ömsesidigt och ödmjukt möte mellan ung, mer spirituellt rödbärig körsbär- och vinbärsfruktighet, och en fin mognad i djupet där de mörkare, sublima sidorna i vinbär, plommon och mörka hallon vilar, som ger ett stoiskt lugn i vinet.
I detta svävar stolt ursprung och terroir med viol och lavendel i levande vegetala vindarna, som alltid med en viss maritimt lakritssnitslad känning av de mer kustnära vingårdarnas frukt som finns i vinet.
Kombinationen av en lerig, stenig och sandig jordmån smeker frukten slipat och ger ett ömsint, talande tannindriv, vi har både kashmir och skärpa.

Det är kort sagt ett utsökt vin.

90+ poäng

Brancaia TRE 2020
Nr 75501 (750 ml) 13,5%, 142 kr
Toscana, Italien

Intagsfönster: Idag och varje dag kommande sex åren…

Glas på bilden: Sommier Psyche 56 cl >>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING