Hem Vinvärlden Brännland Cider och Petter Alexis Askergren släpper Brännland Iscider PLEX 2017

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren släpper Brännland Iscider PLEX 2017

av Christoffer Enquist

2016 startade Petter och Brännland Cider ett samtal kring nordliga äppelodlingar och svensk cider. Samtalet rörde sig från adoption av äppelträd i Brännland Ciders äppelodling i Västerbotten till tanken om att skapa en helt ny iscider i samband med Petters 20-årsjubileum som artist 2018. 

Brännland och Petter i samarbete

Under hösten 2018 släpptes PLEX 9818 i en begränsad upplaga. Flaskorna tog slut mycket snabbt. Därför tog man gemensamt beslutet att föra projektet vidare bara dagar efter det inledande släppet och nu kommer alltså Brännland Iscider PLEX 2017 i begränsad upplaga.

Brännland Isicder PLEX 2017 bygger på äppelsorterna Ingrid Marie, Kim, Aroma, Belle De Boskoop och Cox Orange vars äppelmust koncentrerats med hjälp av Västerbottnisk vinterkyla. Iscidern jästes varsamt under våren 2018 och fick sedan mogna i 12 månader på ett 114 liters ekfat tillverkat av Transylvansk ek. Efter mognad balanserade man iscidern med ett lätt anslag av Brännland Cider Escenzia 2017.

Petter om PLEX iscider 2017
– PLEX iscider 2017 visar upp nya sidor av vad iscider kan vara för mig vilket är fantastiskt kul. Den tidigare strama profilen är delvis ersatt av en tyngre, rundare karaktär, utan att iscidern för den skull har förlorat i tydlighet. För mig blir det barndomsminnen av mina föräldrars parad-dessert som var smörstekta bananer med karamelliserat socker och vaniljglass. Det här är ett vin som skulle få de trista bitarna i Aladdin asken som ingen vill ha på jul att skina upp. Jag skulle också säga att 2017 är mer ett ostvin än tidigare men att det kanske framförallt skulle göra sig otroligt bra till en cigarr av rätt sort.

Brännland Iscider PLEX släpps den 27:e november över Systembolagets beställningssortiment i en begränsad upplaga om 650 187 ml:s flaskor. Pris 199 kr, artikelnummer 77971.

Brännland Iscider PLEX 2017 på Brännland Ciders webb.

Brännland Iscider PLEX 2017 på Systembolagets webb.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING