Hem Vinvärlden Brännland Cider tilldelas IWSC:s första iscider-trofé

Brännland Cider tilldelas IWSC:s första iscider-trofé

av Livets Goda

Vid IWSC:s första internationella bedömning av cider producerad som vin, på 100% äpplen pressade av producenten vann Brännland Cider ett flertal medaljer, varav fem guldmedaljer, i klassen ”Iscider – producerad med naturlig kyla”.

Den iscider som utnämndes till provningens bästa och tilldelades klassens trofé var Brännland Iscider Barrique 2013. Juryn gav den 97 poäng och skrev (fritt översatt),

”Aromatisk och givande doft. Smaken är elegant men ändå rik med gröna valnötter, kryddig muskot och kanel som omsluter karamelliserad apelsin och kanderat apelsinskal. Det här är så väl balanserat med en fantastisk syra. Ett komplext exempel med djup och en lång avslutning.”

Andreas Sundgren, grundare, Brännland Cider,
”Vi tog beslutet att sluta tävla för några år sedan men när vi fick höra om IWSC:s initiativ under våren kände vi att det var dags att göra ett undantag. IWSC:s grundinställning är att man sysslar med bedömning snarare än tävling. De har dessutom varit lyhörda och som första organisation i Europa delat på iscider-klassen så att den iscider som produceras med naturlig kyla, alltså enligt den AOC som gäller i isciderns hemland, särskiljs från iscider producerad på annat sätt. IWSC:s ställning globalt tillsammans med en stark jury gjorde det omöjligt att inte delta. Vi är enormt hedrade och glada att ha tilldelats medaljer och att ha fått vara en del av det här historiska initiativet från IWSC.”

Brännland Cider representeras av Vinunic i Sverige och bolagets samtliga iscidrar finns i Systembolagets fasta sortiment.

RELATERAD LÄSNING