Brännland Ember Äppelglögg 2024 – en begåvad glögg

av Anders Enquist

Brännland Ember Äppelglögg: Årets äppelglögg från Brännland Iscider är lika begåvat och bra som allt annat som kommer från denna svenska producerande dryckesstolthet. Det är även en glögg med – förutom lite lagringspotential – mångfacetterade matinspirerade användningsområden utanför det traditionellt glöggiga utförandet.            

Brännland Ember

Brännland Ember Äppelglögg 2024, 12%

Sverige / Brännland Iscider / 500 ml / Nr 9034102 / 189 kr / 94
Att rabbla äppelsorterna som denna brygd har begåvats med säger nog inte så mycket egentligen. Men det handlar i alla fall om Mutsu, Belle de Boskoop, Cox Orange, Gloster och Red Gravenstein. Själva iscidern är delvis fatlagrad och som kompletterats med glühwein destillat med smak av kanel, apelsin och citronskal, nejlika och kardemumma. Som tidigare är Ember även sparsmakat fortifierad med äppeldestillat av iscider från Tevsjö destilleri. Det är sammantaget en smältdeg av väldigt lyckad rang där ovannämnda glühwein´s smakegenskaper självklart sätter sin prägel i äppelkaraktären, då röda sådana. 135 gram per liter i restsocker är av dignitet, men man lyckas hålla en frisk syra som välgörande motpol och balans uppstår. Att det även existerar en välsvarvad och blygt ”grusande”  tanninstruktur gör inte saken sämre. Det är utsökt.

Denna glögg är högts njutbar att intas straight som den är, sval på gränsen till kall eller som lite värmd. Med mandel och nötter, då värmd, hittar den också sin logiska väg. Som sällskap till ostar eller ostkaka är den gjuten, våffla med grädde och hjortronsylt är ingen tokig kombo, och vi kan nog även plocka fram lite glassdesserter och chokladpraliner där de tu mötas.