Brännland Iscider 2021 första svenska vinet på Nobelbanketten sedan starten 1901

av Livets Goda

Efter två års uppehåll på grund av coronapandemin pågår just nu den årliga Nobelbanketten i Blå Hallen i Stockholm. I år ackompanjerar Brännland Iscider desserten till de 1 300 gästerna, och är alltså det första svenska vinet i bankettens 121-åriga historia.

”Ett av mina första och viktigaste mål när jag började göra iscider 2010 var att Brännland Iscider skulle serveras på Nobelbanketten. När vi går mot vår tionde årgång är vi där.”, säger Andreas Sundgren, grundare och VD på Brännland Iscider.

Historiskt har vinerna som serverats på banketten haft sitt ursprung i traditionella vinländer och distrikt, med tyngdpunkt på Frankrike och Italien. Att man nu väljer ett svenskt sött vin i konkurrens med sedan generationer etablerade vinproducenter är en tydlig bekräftelse på Brännland Isciders kvalitet och tar svenskt vin till en ny nivå.

Iscider, från början cidre de glace, kommer ursprungligen från Quebec, Kanada. Det är ett sött isvin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter. Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den västerbottniska vinterkylan.

”Det nordiska köket är känt världen över för sitt uttryck och sin kvalitet – men när det kommer till vin har vi inte samma status. Det ville vi ändra på. Med listningar på trestjärniga krogar världen över och nu Nobelbanketten, håller vi på att rita om kartan för svenskt vin”, säger Andreas Sundgren.

Om iscidern på Nobelbanketten

Vinet som serveras på banketten är Brännland Iscider 2021. Det är ett koncentrerat elegant sött isvin producerat på svenska äpplen och har en alkoholhalt på 9,5%.

Livets Godas Chefredaktör om Brännland Iscider 2021:

Året började med extremt höga sockerhalter i startmusten, men efterhand som tiden förlöpte så började saker och ting rätta upp sig, och här står vi med en ny årgång av denna delikata iscider. Socker och syra skedar vackert i den rödäppliga, aprikostonade, tofféepenslade fruktigheten, och det finns en skönsjungande eldighet och krydda trots de harmoniska och lugna 9 procenten. Det finns med andra ord ett elegant temperament här, och det är återigen en lustfylld smakupplevelse Brännland Cider bjuder på. 94p

Mer information om Brännland Iscider 2021, som serveras på Nobelbanketten, finns här.

Läs gärna: Brännland – Ember iscider – kryddad äppelglögg 93p (100!) >>