1

Brännland Iscider på magnum och Tarte Tartin

Brännlands Iscider är en nektarljuvlig essens av frostnupna svenska äpplen, och nu finns dessutom Brännland Iscider 2018 på magnumbutelj(!). Den är utmärkt att avnjutas kall som aperitif och sällskapsdryck, men den passar också fenomenalt i kombination med en klassisk anrättning – Tarte Tartin.  En efterrätt att bjuda på till jul- eller nyårsafton kanske?

Tarte Tartin

Till denna ”lilla” pärla har vi gjort en lika klassisk efterrätt som vi upplever nästan har glömts bort, trots att den är enkel att göra och inte minst, väldigt god, tarte tatin på persikor. De söta tonerna i desserten framhäver isciderns syra i, likväl som de fruktiga anslagen. Två fina komponenter som lirar med varandra i harmoni.

Originalet till denna fantastiska uppochnervända kaka sägs vara från Systrarna Tatin från Loire och bakades med äpplen. Här använder vi persikor men det går utmärkt att använda äpplen, nektariner, päron samt färska fikon. Socker mängden kan minskas om det är en söt frukt.

Tarte Tatin 
(För 8 personer)
Ingredienser
MÖRDEG
240 g vetemjöl (4dl)
170 g socker (2dl), kan varieras
efter fruktens sötma.
10 g bakpulver (2tsk)
0,5 tsk salt
200 g smör
2 ägg
KARAMELL
160 g socker (ca 2dl)
60 g smör
PERSIKOR
6 persikor
VANILJSÅS
1 vaniljstång
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl socker

Så gör du:
MÖRDEG
Blanda de torra ingredienserna väl. Krama in smöret så att massan blir grynig som smuldeg ungefär. Blanda in ett
ägg i taget. Degen skall vara ganska ” blöt”. lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 1 timme.

KARAMELL
Ta en tex. stekpanna som tål ugnsvärme och smält sockret på spisen till Det får en lätt brun färg. Sockret får absolut inte brännas. Tag pannan från spisen. Därefter lägges smöret i pannan och blanda ihop allt.

PERSIKOR
Klyfta persikorna i lagom klyftor och lägg i ett fint mönster i karamellsmeten i pannan. Börja med yttre ringen och lägg
runt och sedan inåt så att allt ser fint ut.

UPPLÄGG
Ta fram degen från kylen. Ha den mellan plastfolie och tryck ut degen lika som stekpannans storlek. Lägg degen över
persikorna och ta bort plastfolien. Degen skall täcka persikorna ända ut mot stekpannans kanter. Tryck till lätt mot persikorna.

GRÄDDNING
Grädda i ugnen på 150° i ca 55 minuter eller till den fått fin färg. Ta ut Tarte Tatinen och låt den svalna lite. Ta stekpannan och vänd snabbt runt Tatinen på ett uppläggningsfat som är lika stort som stekpannan.

VANILJSÅS
Koka upp grädd- o mjölk blandningen tillsammans med vaniljstången. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg både kärnor och stång i kastrullen och låt det koka med. Tag kastrullen av värmen och låt svalna
till lite mer än ljummen temperatur. Plocka upp vaniljstångsbiten. Rör ihop äggulor med socker och vispa ner. Observera att äggulor koagulerar vid 85° så såsen får absolut inte koka. Skjud på svag värme och vispa hela tiden tills såsen tjocknat till lagom konsistens.

SERVERING
Servera din Tarte Tatin tillsammans med en hemmagjord vaniljsås alternativt vaniljglass. Denna dessert kallas med rätta ” desserternas dessert”.

Drycken till:
Brännland Iscider 2018 (magnum)
Nr 76673, 1500 ml, 1299 kr
>>>