Hem Vinvärlden Brännlands Cider lanserar 2018 Pernille Perle på Systembolaget

Brännlands Cider lanserar 2018 Pernille Perle på Systembolaget

av Livets Goda

Vi stöter på dem under vår livsresa. Människor som har ‘det’ och som inte låter sig nedsänkas av motgångar. Individer som inte bara söker en lösning på problem som uppstår längs vägen utan som även vill komma ur det än starkare och med nyvunnen insikt. Människor som kanske innerst inne visst har en rädsla för det outforskade och riskerna, men där drivet ändå är starkare och viljan att nå hela vägen bara finns där. Vi kallar dem entreprenörer.

Andreas Sundgren Graniti kan med lätthet tilldelas epitetet. Det tar mindre än fem minuter i dennes närvaro för att känna drivet och viljan att utveckla det han påbörjat. Att producera norrländsk iscider av världsklass. Och när man vet att resan inte ens är decenniet lång än så är det lätt att imponeras över de resultat man redan.

Andreas och dennes medarbetare gör idag svensk högklassig iscider och där inspirationen hämtats från Kanada. Kylan i Vännäs by utanför Umeå där Brännland har sin anläggning är nyckeln til framgång och denna hjälper till att koncentrera musten och därur kan man producera ett isvin – med äpplen istället för druvor. Allt handlar om råvaran, den naturliga äppelmusten och som en förlängning till iscidern har man även utvecklat en mer klassisk variant på temat – Pernilla Perle som är en halvtorr cider skapad av den del som blir över när man extraherat musten vid frysningen. 

Fredagens lansering av Pernilla Perle i halvflaska kompletterar den redan befintliga helflaskan. Du som vill förstå ciderns komplexitet och årgångsvariation, jodå den är högst närvarande även i äpplen, provar helan och halvan bredvid varandra då det är svala 2017 mot varma 2018. Vad vi på Livets Goda tycker om de två finner du här:

2017 Pernilla Perle (artikel 82020, 750 ml, 99 kr, 94 p) bjuder på en mogen fruktighet med fudgesötma i ett stramt skimmer. Trots sin mogna nos så är cidern förtjänstfullt elegant stram i strukturen med en närapå småmineralisk touch i sitt yttrande och där skalen på äppelfrukten skänker ungdomlig fräschör och syrlighet. I mellanspelet finner vi även inslag av röda bär och lingon, med honungshintad brioche som förstärker komplexiteten. Avslutet bjuder på snyggt kryddrull från chili och vitpeppar. En riktigt komplex, elegant och god skapelse.

2018 Pernilla Perle (artikel 18016, 375 ml, 50 kr, 95 p) Så annorlunda mot 2017 och nog visar förra årets värme sitt ansikte i denna. Det är rikedom direkt från första sniff och med ett djup som får oss att sitta där fånleendes. Bakade äpplen möter sultanarussin och crème brûlée och det hela är bara så klingande rent. Smaken fyller gommen med välbehag, solmogna äpplen, Werthers karameller och honung där allt sitter samman, komplext helt enkelt. Kristallklar smak, tänk renaste alpbäcken, syra som skänker ryggrad och en vinös avslutning som får oss att sammanfatta det hela kort och gott med; en rätt fantastisk cider. Och den är svensk!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING