1

Branschen har utsett Sveriges bästa kaffeupplevelse och barista

Igår kväll, måndagen den 27 januari, presenterades vinnarna av det Svenska Gastronomipriset som anordnas av Restaurangvärlden för 4:e året i rad. Galan hölls på Operakällaren i Stockholm och gästades av några av restaurangbranschens mest inflytelserika personer. Två nya kategorier för i år är Baristornas Barista och Baristornas Kaffeupplevelse, vilka det italienska kaffevarumärket Lavazza har instiftat. Av 20 nominerade blev Drop Coffee Roasters i Stockholm vinnare av Baristornas Kaffeupplevelse 2019. Av lika många nominerade baristor gick utmärkelsen Baristornas Barista 2019 till Anthony Nguyen, från Alkemisten i Göteborg

innarna i Svenska Gastronomipriset, Foto: Hilda Arneback

Med de två nya kategorierna vill Lavazza hylla baristans profession i branschen och öka statusen på hantverket och kaffekategorin i stort. En utmärkelse i Svenska Gastronomipriset anses extra prestigefullt då vinnarna utses av kollegorna i branschen. Vinnarna i Baristornas Barista och Baristornas Kaffeupplevelse har röstats fram av 100 baristor i Sverige.

– Vi är fantastiskt stolta över att presentera Baristornas Kaffeupplevelse 2019 och Baristornas Barista 2019. När det kommer till kaffe, vill vi alltid vara med och bidra med den breda kunskap vi besitter inom området. Vi tror att de nya kategorierna kommer bidra till att höja kaffets och kaffeupplevelsens status i branschen och att fler vill lära sig mer. Det är också ett viktigt steg mot att inom gastronomin börja prata om kaffe på samma sätt som man gör om vinsäger Heléne Grannas, Marketing Manager Sweden & Finland på Lavazza.

Baristornas Kaffeupplevelse 2019

Utmärkelsen Baristornas kaffeupplevelse 2019 gick till Drop Coffee Roasters. Kafferosteriet startades 2009 som en kaffebar på Mariatorget i Stockholm. 2010 började de själva rosta kaffebönor och idag är det både en kaffebar och ett rosteri som levererar välsmakande och hållbart producerat kaffe.

Baristornas Barista 2019

Utmärkelsen Baristornas Barista gick till Anthony Nguyen. Anthony har arbetat med kaffe sedan 2009 och strävar hela tiden efter att lära sig mer om kaffe och människorna i branschen. Han är även grundare till The Coffee Connections, kafferostare och partner för Coffea Circulor och är kaffeansvarig på kaffebaren Alkemisten i Göteborg.

Läs mer om Svenska Gastronomipriset här: https://www.restaurangvarlden.se/tag/svenska-gastronomipriset/