Hem NyheterVinnyhet Bread & Butter Reserve x 3

Bread & Butter Reserve x 3

av Livets Goda

Bread & Butter har gjort en succéartad resa på Systembolaget med sina viner på främst pinot noir och chardonnay. Svenska vindrickaren har verkligen tagit till sig den minimalistiska designen matchat med seriösa viner i ett väldigt konkurrensmässigt attraktivt pris i det kaliforniska segmentet.

Förra årets lanserades tre premiumviner från Bread & Butter, en Reserve Pinot Noir från högklassiga pinotfästet Russian River Valley i Sonoma och en Reserve Cabernet Sauvignon från Napa valley och en chardonnay – även den från Sonoma. Livets Goda har provat aktuella årgången på de tre.

Bread & Butter

Bread & Butter Reserve

Livets Goda om Bread & Butter Reserve

2021 Bread & Butter Pinot Noir Reserve, Sonoma, Kalifornien, USA
Nr. 58708, 750 ml, 14,5%, 349 kr, 90p
Producenten Bread & Butter Wines har minst sagt gjort toksuccé med sin instegspinot på Systembolaget som numera är listad i samtliga butiker runtom landet. En nyhet är dock denna precis lanserade Reserve med snävare ursprung, klassiska pinotfästet Russian River Valley i Sonoma. Det här är ett par steg upp i kvalitetshierarkin och med ett större djup i fruktigheten även om husstilen känns igen. Initialt en fatkryddig doft som lierar sig med mörka jordgubbar, körsbär, blodapelsin, blommighet, örtiga toner och ett pikant inslag av rabarber. Smeksam gomkänsla är det spontana intrycket och väldigt lätt att gilla för sin rödbäriga framtoning där blodgrapezestiga toner piggar upp lite extra tillsammans med lätt stjälkig karaktär, fatkryddor och en strimma av tanniner som sannolikt härstammar från barriquelagringen. Avslutar med fästande fräschör och kryddighet. En rakt på sak-pinot noir men ändå med djupet. Drick gärna lätt kyld. 

2019 Bread & Butter Cabernet Sauvignon Reserve, Kalifornien, USA
Nr. 56429, 750 ml, 14,5%, 349 kr, 91p
Napa är Kaliforniens ikoniska vindistrikt och det är också härifrån som Bread & Butters premiumcabernet har sitt ursprung. Här bjuds en generöst solmogen och mörkbärig cassis- och körsbärsfruktighet med örtblommande inslag, viol, rostade toner från faten och en diskret nyans av undervegetation som drar mot torkat gräs. Smaken är rik i sin framtoning med mognad i det mörkfruktiga och som skänker en rondör till vinet, innan tanninerna gör sin entré tillsammans med blodröd citrus i syran och örtig stjälkighet samt en hint av ceder. Fräsch cabernet sauvignon med vitpeppriga instick i det värmande och långa avslutet. 

2021 Bread & Butter Chardonnay Reserve, Sonoma, Kalifornien, USA
Nr 50163, 750 ml, 14,5%, 299 kr, 89+
Precis som de ovanstående vinerna så kommer även denna butelj från Kalifornien och Sonoma. Vinmakaren Linda Trotter har här lagt den druvrena chardonnay på franska ekfat, varav 35% nya. Faten tillåts ge vinet den kryddighet vinet behöver, vid sidan om de klassiska tonerna som kan förväntas; persika, aprikos, gula äpplen, päron och ananas som ger vinet en fyllig utstrålning i samspel med en honungspenslad citruston. Årgången uppträder balanseras där rondör och fräschör samspelar och gör det väldigt lätt att gilla Bread & Butters chardonnay reserve, som dricks med välbehag nu.

Bread & Butter Reserve finner man på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING