Cherry Red - burgundiskt vacker körsbärsöl från Brekeriet

Niklas Jörgensen 17 Oct, 2018
Whisky och Bourbon Vi tar det direkt, det här är inte din 'average' suris. Nej, det är mer än så. Mycket mer. För när vi provar denna enastående pjäs på redaktionen så nämns såväl vinöst som burgundiskt när Cherry Red beskrivs. Och det är väl inte så pjåkigt när det kommer från en Bourgogne-älskande vintidskrift?

Fatlagring pågår

Cherry Red släpps på fredag den 19 oktober. Inte så många, 2475 stycken närmare bestämt, så vila inte på hanen om du gillar körsbär. Denna buteljering under Vild-serien är ett samarbete med Florida-bryggeriet Green Bench Brewing Co. som besökte Brekeriet sommaren 2017. Ölet har lagrats 10 månader i fat, innan man adderade ohemula mängder körsbär - rykten säger att det inte fanns ett körsbär att tillgå i butik i Skåne i augusti - varpå nästa jäsning tar vid.

Osökt far tankarna till Belgien och de Kriek som blivit något av måttstockar för ölstilen. Brekeriets Cherry Red behöver sannerligen inte skämmas i sammanhanget om den omnämns med betydligt mer klassiska namn, au contraire, den här sticker ut som en av de vassaste körsbärssurisarna vi provat på ett bra tag. Mycket tack vare det vinösa draget samtidigt som syrligheten är precis och i fenomenal balans med övriga komponenter, rikedomen i smaken och det precis lagom torra avslutet. Och sist men inte minst, det burgundiska då.

Vild Cherry Red, Brekeriet (artikel 11268, 375 ml, 6,2%, 69 kr)

Redaktionen gick stenhårt igång på Maschusch som släpptes i september men medan den var ämnad för stordåd i framtiden så är Cherry Red desto mer här och nu - även om lagring knappast är av ondo. Ölet skänks i Bourgognekupor, vi har det liksom på känn vid det här laget att det är glaset som gäller, och här öppnas det upp med kryddiga körsbär som får oss att närmast associera till klarbär. Tills kryddigheten i form av kanel, mynta och tobak kikar fram och kompletterar i ett mer vinöst anslag. Ett par mandeldroppar finns också med i bakgrunden. Imponerande djup i doften som får chefredaktören att förflyttas till ädla marker i norra Bourgogne.

Smaken är initialt fruktdriven, åtminstone till syran kickar in och styr upp hela rasket med linjär precision. Det är kanelkryddigt, myntakvistarna kikar förbi även de och så då de solmogna körsbären som bara omfamnar gommen - som en kram man inte vill ska ta slut. Typ. Avslutet snörper ihop fint, torrheten smyger sig på även om detta är en tappning som aldrig blir sådär ohemult sur som vissa belgare kan bli, när det inte är kul längre. Och så är det klingande rent, stannar kvar länge i efterspelet.

Vi bugar och bockar för lektionen grabbar, Brekeriet och Green Bench Brewing Co.

Redaktionens intryck: 95/100 LGP

Fotnot

Samtliga öl i Vild-serien buteljeras såväl med kork som kronkapsyl och hållbarheten/utvecklingskurvan är uppåt decenniet för ölstilen.


Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019

Sundqvist inspirerar med uppdukad påskbuffé

Mat och Restaurang Påsken närmar sig med stormsteg! Har du bestämt vad du…
17 Apr, 2019
Artikelarkivet