Hem Vinvärlden Breuers Sauvage – suverän leverans i årgång 2020

Breuers Sauvage – suverän leverans i årgång 2020

av Niklas Jörgensen

Varför jag älskar riesling och håller den som en av de absolut främsta gröna druvsorterna? För den oslagbara fräschören, den höga syran som lierar sig så naturligt med frukten och den i vissa viner närvarande naturliga sötman som är så förförisk. För druvans oslagbara förmåga att uttrycka ett växtläge genom vinet. För rieslingvinernas förmåga att utvecklas under decennier. För deras sätt att fungera till mat av så olika karaktär. I mitt glas – Georg Breuer Sauvage Riesling 2020.

Riesling stod för mina första stora vitvinsupplevelser när jag för cirka trettio år sedan blev vinfrälst. Då var det Mosel som fångade mig och då var sötman betydligt viktigare i vinerna. Lieblich, älskvärt, blev ett begrepp jag tog till mig och jag föll för Kabinett- och Spätlesevinernas dansanta lätthet, låga alkohol men likväl maxade uttryck av ett växtläge inlindat i naturlig sötma. Sakta noterade jag dock hur de torra vinerna arbetade sig in på marknaden. Först för att tyskarna själva efterfrågade dem, sen en hel värld. Det tog lite tid för de tyska producenterna att gå från lieblich till allt torrare viner men man fann sin väg och idag är torr tysk riesling ren världsklass. Och ändå så har priserna inte stuckit i väg vilket faktiskt förbryllar mig.

Breuer i Rheingau behöver knappast någon presentation vid det här laget. Vi är många som följt deras precisionssvarvade viner genom åren och imponerats över renheten i Nonnenberg, Berg Rottland och Berg Schlossberg. Toppviner såklart, bland de främsta som står att finna, men ändå till human peng. Att riesling inte rusat i pris blir dock än mer tydligt när Breuers instegsvin Sauvage kommer på tal. 139 kronor kostar en flaska och det är seriöst få vita viner på Systembolaget jag kan komma på som ger mer tillbaka kvalitetsmässigt för det priset. Inte minst nu när det står 2020 på etiketten och vi har en värdig uppföljare till den så fina 2019.

Niklas intryck av Georg Breuer Sauvage Riesling i årgång 2020

Årgång 2020 har onekligen vissa likheter med 2019 men tar sig ett svalare och något slankare uttryck vilket jag tycker passar detta vin ypperligt. För samtidigt som det doftar svalodlad stenfrukt så finns det en lätt tropisk touch med ananas i spetsen och citrusfrukten drar mot grape och lime. Renheten är det som fångar en och för att det inte bara ska bli frukt av det hela så vilar det en rökig ton över doften med inslag av modellera. Smaken är ungdomligt livlig såklart, med syrliga gröna äpplen, och citrus, men också en alert och markerad syra som följer frukten på ett så elegant vis. Maxad fräschör, fin försiktig intensitet och ett klingande rent och torrt avslut. 139 kronor – snacka om överleverans.

90 p

Sauvage hittar du i mer än 300 av landets Systembolagsbutiker. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 5899 och kostar 139 kronor.

Till Sauvage HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING