1

Brewdog öppnar ny investeringsrunda och satsar på att bli världens största crowdfundade företag någonsin

– Hantverksbryggeriet kommer att använda investeringarna för att fortsätta sin globala expansion vilket innefattar nya bryggerier i både Australien och Asien, samt att bygga ut befintligt bryggeri i Storbritannien för att möta den stora efterfrågan från hela Europa. I Storbritannien kommer man även öppna 15 nya barer och det finns även planer på att skapa en TV-kanal för ölälskare.

– Equity for Punks V öppnas genom att bryggeriet rullar in en gigantisk trojansk hund in i Londons finansdistrikt fylld med BrewDogs storsäljare Punk IPA, som en påminnelse om den växande betydelsen av crowdfunding. Den över 5 meter långa träkonstruktionen är en metafor för invasionen av företagsvärlden med en helt ny affärsmodell grundad i gemenskap och passion.

– Den nya investeringsrundan Equity for Punks V kommer ta in minst 10 miljoner pund (ca: 114M SEK) men målet är att ta in investeringar ända upp till 50 miljoner pund (570M SEK) genom att släppa 421,052 nya B-aktier. Rundan kommer vara öppen i tre månader initialt och stänger den 15e januari 2018. En aktie kostar 23,75 pund (ca 271 SEK) och säljs i par.

– BrewDogs tidigare stora succéer med Equity for Punks har gjort att värdet på företaget har ökat med 2,765 % sedan 2010. I dagsläget jobbar ett starkt team på 800 personer världen över med BrewDog och det finns 47 BrewDog barer och två bryggerier; ett i Ellon, Aberdeenshire och ett i Columbus, Ohio.
Tillväxten har till stor del stärkts av Equity for Punks kampanjerna som har dragit in 41 miljoner pund (ca 468M SEK) sedan 2009.

– Den första nivån om att samla in 10 miljoner pund (ca: 114M SEK) kommer användas till att bygga ett nytt brygghus i anslutning till bryggeriet i Ellon för att kunna få upp volymerna och möta efterfrågan på öl i både Storbritannien och övriga Europa. Ytterligare investeringar kommer användas till att utveckla BrewDogs första ”surölsanläggning”, The Overworks, som öppnas senare i år. Denna anläggning ger BrewDog möjlighet att skapa ett stort antal nya öler och fortsätta utmana gränserna för craft beer.
Övrigt investerat kapital upp till 50 miljoner pund (ca: 570M SEK), kommer att användas till stöttning av accelererad expansion utanför Europa och kommer bland annat möjliggöra öppnandet av ett bryggeri i Asien och ett i Australien.

– Investerat kapital kommer även göra det möjligt att öppna 15 nya BrewDog barer i Storbritannien under nästa år. BrewDog utforskar även möjligheterna att investera 2 miljoner pund i att skapa en egen TV-kanal om craft beer som en förlängning på succéprogrammet Brew Dogs som sändes på Esquire Network i USA och blev ett de mest sedda programmen om öl någonsin.

BrewDogs medgrundare James Watt kommenterar:
”Den här investeringsrundan av Equity for Punks kommer att göra oss till det största crowdfundade varumärket någonsin, genom att ta in 50 miljoner pund (ca 570M SEK) från en grupp på tio tusentals människor bildar vi en unik gemenskap genom öl hantverket, som gör att vi tillsammans nästan tvingar fram en ny utmanande affärsmodell baserat på just hantverk, samverkan och samvete. Våra Equity Punk investerare har inte bara investerat i en växande organisation värderad till över 1 billion pund (ca 1 142 710 000,00 SEK), de har även inspirerat till skapandet av ’Unicorn Fund’, en modell som gör att vi ger bort 20 % av vår vinst till anställda och välgörenhet.”

James fortsätter;
”Equity for Punks V signalerar en förändring. Vi har kommit till en punkt där fler blir starkare än få. Där en större mening är viktigare än vinsten på sista raden. Tiden är räknad för den gamla sortens företagande som redan nu kämpar i en värld som kräver mer av oss företagare.”

”Att investera i BrewDog handlar inte bara om att se värdet på sina aktier öka mycket snabbare än de hade gjort på börsen, det handlar om att vara en del av en global rörelse med ett större syfte. Det innebär allt ifrån att ta del av förmåner som inte kan köpas för pengar till att vara med i den största crowdfundinggemenskapen som bidrar till välgörenhet. Att vara en Equity Punk innebär att man är en del av något med potential att förändra världen”, säger James Watt.