Hem Nyheter Bristande utomhustid oroar innesittande svenskar

Bristande utomhustid oroar innesittande svenskar

av Livets Goda

Enligt en undersökning från Swarovski Optik tillbringade majoriteten av svenskarna mindre än en timme om dagen utomhus under årets kallare månader. Något som ger upphov till oro då majoriteten är överens om att det finns tydliga hälsofördelar med att vistas ute i naturen. 

Under årets kyligare månader spenderar drygt varannan svensk mindre än en timme om dagen utomhus. Det visar en undersökning från Swarovski Optik. Dessutom finns det en tydlig korrelation mellan spenderad tid ute och hur mycket man faktiskt oroar sig för sin bristande utomhustid.

Undersökningen visar nämligen att kvinnor och unga mellan 18 och 30 år tenderar att tillbringa minst tid i friska luften under vinterhalvåret. Samtidigt är det just dessa grupper som bekymrar sig mest över att de vistas för lite i naturen i allmänhet.

Även om en stor del av befolkningen inte tillbringar tillräckligt mycket tid ute är den absoluta majoriteten överens om att det är förenat med många hälsofördelar. Det anser nämligen nästan nio av tio svenskar. Dessutom uppger 71 procent att det minskar stress och drygt varannan ser naturen som en nyttig paus från skärmar och teknik. Och svenskarna har helt rätt i att mer utomhustid är sunt. Enligt en svensk-brittisk studie som publicerades tidigare i år med närmare 20 000 medverkande visade mer utomhustid flera hälsofördelar. Faktum är att två ynka timmar i veckan räckte för att deltagarna skulle må bättre, både psykiskt och fysiskt. Bäst resultat fick dock de som tillbringat fyra timmar eller mer utomhus i veckan.

– Ibland kan det vara viktigt att ta en paus från teknik och leva i nuet, vilket svenskarna bevisligen vet att mer utetid skulle kunna bidra till. Mer tid i ute naturen gör det även möjligt för dig att upptäcka nya fantastiska ting du annars inte hade lagt märke till. För oss på Swarovski Optik är det därför viktigt att inspirera till utevistelse. Därigenom kan fler komma att älska vår vackra natur, för det vi bryr oss om tar vi också hand om, säger Fredrik Jonsson, vd på Swarovski Optik i Norden.

Topplista: hälsofördelarna med mer utomhustid enligt svenskarna:
Minskar stress 71 %
Gör att jag tar en paus från skärmar och teknik 54 %
Bra för immunförsvaret 53 %
Förbättrar koncentrationsförmågan 47 %
Gör mig mer kreativ 42 %

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Ipsos NORM på uppdrag av Swarovski Optik i maj 2019 och utfördes i form av en webbenkät. Den är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 1 010 svenskar i åldrarna mellan 18 och 65 år deltagit.​

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING