Britterna först med bubbel

av Livets Goda

22 år innan benediktinermunken Dom Pérignon gjorde sin första champagne i slutet av 1600-talet, presenterade läkaren Christopher Merret från engelska Gloucester ett bubblande vin. Redan 1662 presenterade Merret en åttasidig rapport från Royal Society där han beskriver metoden. Först 56 år senare, publicerade fransmannen Godinot liknande regler för framställning av champagne. Tidigare bevis lutar åt att Dom Pérignon lärde sig konsten att kolsyra vin hos sina klosterbröder i Saint-Hilaire i södra Frankrike. Dock kan det lika väl vara så att han fick inspiration från London där doktor Merrets bubbliga flaskor redan var en framgång. Merret var också den första som designade flaskor som kunde stå emot trycket från den instängda koldioxiden. Doktorn var nämligen kunnig i konsten att blåsa glas. Flera framstående vinproducenter i England har föreslagit att brittiskt mouuserande vin bör namnges efter doktor Christopher Merret för att hylla hans gärningar. Källa: Vinavisen