Hem Whisky & Bourbon ​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

av Livets Goda

James Calder från SIBA och Jakob Thomsgård från Skånes Dryckesproducenter. Foto: Anna Lind Lewin.

Vilka likheter finns mellan våra marknader och vad kan de skånska bryggarna lära av SIBA, the Society of Independent Breweries?
– Ölmarknaden i Storbritannien krymper och de stora internationella bryggerierna som Carlsberg och Heineken äger fortfarande 88 procent, vilket är något mer än i Sverige*. De mindre bryggerierna ökar lite mer än jättarna men har svårt att nå ut till konsumenterna trots att de verkligen efterfrågar hantverksöl. Dessutom har många av pubarna avtal med de stora bryggerierna vilket blockerar försäljningen för de små. 

– Det gör att marknaden är helt ur led, menar James. Vi arbetar för att regeringen ska kompensera de mindre bryggerierna genom skattelättnader så att de kan överleva i den snedvridna konkurrensen.

Han menar att mycket kan utvecklas om man arbetar tillsammans och har förmågan att se nya möjligheter.

– SIBA har satsat på den kollektiva logistiklösningen Beerflex som gör att pubarna enklare kan köpa de små bryggeriernas öl och få ett urval av dem levererade på samma gång. Vi har identifierat nya, fria marknader som man i Storbritannien inte traditionellt förknippat med ölutskänkning – som hotel, restauranger och biografer. Och export – Kina är en lovande marknad.

Mot restaurangbranschen driver man kampanjen ”There’s a beer for that” (ungefär ”det finns en öl som passar till det”) för att lyfta att öl kan passa väl så bra som vin i kombination med mat.


Fredrik Ek på Brekeriet i Landskrona. Foto: Anna Lind Lewin.

Under dagarna i Skåne besökte James tre bryggerier tillsammans med Jakob Thomsgård från Skånes dryckesproducenter. På Brekeriet i Landskrona guidade bryggaren och Fredrik Ek i den nya, väldiga lokalen. Han berättar att Landskrona är bryggeriets minsta marknad och att 50 procent av deras försäljning går på export. Det är surölen, som jäses i ett avskilt rum, som är bryggeriets signum och säljer bäst.
– Vi är än så länge mer uppmärksammade utomlands, men börjar skapas ett intresse för våra ölsorter här i Sverige också, säger Fredrik som driver bryggeriet med sina två bröder.


Hampus Olofsson och Håkan Nilsson på Remmarlövs gårdsbryggeri. Foto: Anna Lind Lewin.

På Remmarlövs gårdsbryggeri i Eslöv tackar man lokalbefolkningen. 
– Vi har verkligen fått starkt stöd från Eslövsborna. Jag tror de längtade efter något att vara stolta över och det gynnade oss, berättar ägaren Håkan Nilsson.
Deras bryggeri satsar på drickbar, god öl och har även haft framgångar med sorter med lokal humle och malt.
– Satsningen på lokala råvaror med ölen Local Hops och Trippel Skåne har gett oss väldigt god PR. Vi köper en hel del humle från Korngården till exempel.


Diarmuid och Lind Reidy på Uncharted Brewery i Eslöv. Foto: Anna Lind Lewin.

På Uncharted Brewery, några kilometer från Remmarlöv bryggs ett serie klassiska ales av irländaren Diarmuid Reidy och hans svenska fru Linda. Samtidigt satsar man på en del intressanta experiment i samarbete med andra dryckesproducenter. Som många av de andra bryggerierna medverkar man flitigt på festivaler eftersom det skapar en nödvändig kanal ut mot kunderna.

– I Storbritannien har 90 procent av bryggerierna ett ”taproom” eller en butik. Det är så de flesta får en stor del av sin inkomst och kan runda distributörer, grossister och pubar. Jag hoppas att svenska producenter av hantverksöl får rätten att sälja sina alkoholhaltiga drycker i egen butik och att utskänkningstillstånden blir liberalare i framtiden. Det finns en stor potential i att sådana reformer i Sverige skulle kunna attrahera nya turister och skapa nya sociala mötesplatser för lokalsamhället att samlas kring, menar James Calder.

Under sitt första besök i Sverige hann James prova lokal öl från Malmö Brewings innehållsrika sortiment samt öl från Remmarlöv gårdsbryggeri, Brygghus 19, Brygghuset Finn och Limhamns bryggeri.

– Jag är själv hembryggare på hobbynivå. Det jag mött här har imponerat – både hur de skånska bryggarna satsar på sina bryggerier och den öl som produceras. Särskilt kommer jag att minnas en grapefruktinfuserad öl från Malmö Brewery – it blew my mind!

Statistik om ölbryggerier i Sverige
* Mikrobryggerier med 1–5 anställda står för 6 procent av marknaden i Sverige medan de stora med över 250 anställda har 84 procent av marknaden. Resten består av bryggerier med 10–249 anställda. 

2017 fanns 392 bryggerier i Sverige, en ökning på över 800 procent sedan 2010. 
I Skåne finns idag runt 35 bryggerier.

(Statistik från SCB från 2015)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING