Hem Whisky & Bourbon Brobergs lanserar Macanudo Inspirado Red på Malmö Öl- & Whiskyfestival

Brobergs lanserar Macanudo Inspirado Red på Malmö Öl- & Whiskyfestival

av Livets Goda

Macanudo är för cigarrvänner ett välkänt brand, något som dess historik helt tillbaka till 1868 skvallrar om. Från att ha producerats av kubaner som flydde sin ö i samband med det sista självständighetskriget mot spanjorerna i slutet av 1800-talet så landade man på Jamaica där produktionen stannade i många år innan förhållandena ändrades. Dominikanska och Honduras blev produktionsländerna och idag använder man tobak från flera olika ursprung, något som inte minst är essentiellt i Inspirado-serien där ett mer komplext uttryck söks.

Och nu lanseras en ny cigarr i serien – den röda etiketten som innehåller tobak från Nicaraugua, Honduras och Ecuador. Inlagan har exempelvis lagrats i allt från fem till tolv år och ombladet är ett Jalapa från Nicaragua med ett täckblad från Ecuador av typen Habano Ligero. Whisky & Bourbon valde att prova en robusto av Inspirado Red till en 2009 Plantation från Fiji, en rom som sett sju års tropisk lagring i bourbonfat samt två år i Ferrandfat i Frankrike.

Macanudo Inspirado Red

Initialt så visar Inspirado Red att det är en cigarr i den maffigare skolan med tydlig kryddighet i smaken och det drar närmast mot pepprigheten som du finner i en röd chili. Fin syrlighet gör sig också påmind inledningsvis tillsammans med en fuktig jordig ton och en hint av mörk choklad. Såhär de första minuterna av Inspirado Red så blir känslan när det sippas på den arraksläckra Fiji att det är röken som gärna vill ta över showen vilket vi således låter den göra då det är en skön cigarr att suga på. Men en bit in så blir kanelkryddigheten och den krämiga mörka chokladen allt mer närvarande och hittar precis det man hoppades och trodde på när Plantation Fiji valdes och det är en harmoni där kryddan i rommen möter röken fenomenalt bra. En rik gomkänsla där toner av trä i såväl cigarr som rom lierar sig snyggt och samtidigt får kryddigheten i Macanudon en något nertonad roll men är ändå högst närvarande och supportad av vanilj i spriten.

Kombinationen fortsätter sedan hela resan tills du lägger från dig Inspiradon och från ungefär mitten till finalen så håller cigarren en jämn nivå, glöder fint och jobbar med rommen. Den ytterst diskreta sötman i drycken hittar också ett skönt samspel med sista tredjedelen av cigarren som då förnims sötare.

Plantation Fiji är en förtjusande rom i charmerande arraksdriven stil men också med lite rökiga, tjäriga inslag. Den gör jobbet galant med den ganska komplexa Inspirado Red och kanske det just är båtrepet och det tjärade som tillsammans med den tydliga kryddigheten gör att Inspirado Red funkar så fint med en rom av detta snitt.

Ni som besöker festivalen i Malmö och som sätter värde på en fin cigarr, se till att få med er hem en Macanudo Inspirado Red. En robusto kostar 103 kronor och en gigante 125 kronor. Mer information >>> HÄR.

Systembolagets sortiment av Plantation finner du >>> HÄR.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING