Hem Vinvärlden Brocards 2021 Bourgogne Chardonnay – en klassisk årgång i snyggt svalt utförande

Brocards 2021 Bourgogne Chardonnay – en klassisk årgång i snyggt svalt utförande

av Livets Goda

Brocard är främst associerat med Chablis och det är ett hus som vi i Sverige har bekantat oss väl med under årens lopp. Förutom att producera ytterst pålitlig Chablis så har firman även producerat bourgogner under flera år med buteljerna Jurassique och Kimmeridgien, och för några år sedan adderade man Bourgogne Chardonnay till samlingen, vilken vi idag har vi vårt glas i aktuella 2021-årgången

Det här är ett spännande vin att prova av mer än en anledning. Dels så skiljer sig det sig från Brocards ståltankslagrade viner i och med att druvorna kommer från områdena Saint Bris och Saint Martin i Bourgogne, dels så är det ett av de första vinerna i buteljerad form från den mycket utmanande, men spännande 2021-årgången som vi provar.

2021 var i såväl Bordeaux som Bourgogne en riktig prövning för odlarna. I Bourgogne har det till och med i vissa områden pratats om de kanske tuffaste förutsättningarna på mycket länge. Men ändå tycks många ha producerat viner som med stor sannolikhet kommer beskrivas som klassiska även om mängden vin är bra mindre. Problemet 2021 var kanske mer relaterat till den frost som snabbt reducerade den potentiella skörden, det regntunga vädret en bra bit in i sommaren och som ökade risken för sjukdomar och naturligtvis en generellt sett sval årgång. Men ändå har de druvor som kommit in hållit kvaliteten tack vare en mer utdragen växtsäsong och vad vi har att ta ställning till är en återgång till en betydligt svalare stil jämfört med de tre senaste åren och det visar sig inte minst i den Bourgogne Chardonnay vi nu provar, vara ytterst lyckat och med strålande fräschör.

Livets Goda provar 2021 Brocard Bourgogne Chardonnay

Redan första sniffen ger en indikation på vilken karaktär vi kan förvänta oss av vinet och årgången. Det är svalt mineralfräscht med uttalad stenfruktighet, inte minst gråpäron, samtidigt som det vilar en diskret tropisk anstrykning i bakgrunden tillsammans med persika, citrus, lätt smörnötiga toner och fatkryddiga inslag. Smaken fortsätter på inslagen bana och mixar stenfrukter med tropiskt vilka lindas in i en rätt tät mittpallett med alert syra och svalt örtiga instick. Eken upplevs redan idag som harmonisk och ett med vinet. Avslutet lägger tonvikten på renhet och fräschör och är behagligt kvardröjande. Ett vin som bjuder på en hel del finess för den ringa prislappen och det är onekligen en årgång som kommer uppskattas av många, oss själva inkluderade, och som säkerligen kommer kategoriseras som mer klassisk i sitt uttryck.

88 p

Brocards Bourgogne Chardonnay finns i mer än 110 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa det utan extra kostnad. Vinet (750 ml, 12,5%) har artikelnummer 76083, kommer med skruvkapsyl och kostar 139 kronor. Drick det med stor behållning till sommarens grillade abborre, till caesarsalladen eller charkbrickan.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING