1

Brocca Chianti Classico – ytterst charmant & troget sitt ursprung

Namnet Brocca har vi redan bekantat oss med i Sverige och bakom Toscanaetiketten finner vi firman Ginevra & Leonardo som leds av den respekterade enologen Marco Bernabei, även son till den kände oenologen och vinmakaren Franco Bernabei. Nu har portföljen fyllts på med den charmanta Brocca Chianti Classico i årgång 2017 vilket också är vårt LG-Tips denna vecka.

Brocca Chianti Classico kommer från ansedd vinmark, närmare bestämt från Gaiole där inslaget av galestro, en skifferrik och porös sten, lägger sig som en matta över jorden och har stor betydelse för slutprodukten, vinet.

Denna 2017 som nu är tillgänglig på Systembolaget har Marco Bernabei låtit jäsa med druvornas naturliga jäst och sedermera har en majoritet av vinet lagrats i fat av varierande storlek i ett och ett halvt år. Resten har fått sin lagring på ståltank innan slutblenden. Inga nya fat har använts utan det är växtläget och främst sangiovese som kommer till uttryck i vinet, uppbackat av en mindre andel lokala druvsorter.

Livets Godas intryck av 2017 Brocca Senza Compromessi Chianti Classico

Det är en flirtig Chianti Classico vi har i våra glas, ett vin som fångar årgångens charm och örtblommighet alldeles utmärkt och varvar detta med karamelliserade körsbär, mjölkchoklad, tobak, läderfåtölj och nyanserade fatinslag. Smaken uppvisar spänst i det transparent rödfruktiga som backas upp av fint sandiga tanniner, lätt kärnkärvhet, örtagård och ett fint kryddfäste i avslutet som också hintar diskret citrus på ett uppfriskande vis. En lyckad Chianti Classico är det utan tvivel och vi dricker det gärna nu och de närmaste åren för att fånga vinets charm och fina frukt.

 

88 p*

*Stark rekommendation, bra kvalitativ dryck

Brocca Chianti Classico återfinns i Systembolagets beställningssortiment. En flaska (750 ml, 14%) kostar 159 kronor och artikelnumret är 51163. Vinet beställer du hem till din föredragna Systembolagsbutik.

Till vinet HÄR >