Hem Vinvärlden Brocca – ett vin utan kompromisser

Brocca – ett vin utan kompromisser

av Niklas Jörgensen

Bakom Brocca finner vi den ansedda vinmakaren Marco Bernabei, son till en av Italiens främsta vinmakare i modern tid, Franco Bernabei. Fadern är bland annat upphovsman till lysande viner som Bucerchiale från Fattoria di Selvapiana och Flacianello della Pieve från Fontodi. Med andra ord; Marco har lärt från den bästa och det visar han med tydlighet i vardagspärlan Brocca!

I dagens vinvärld handlar mycket om att stressa ut en produkt så fort som möjligt efter skörd och få viner mår bra av det. Marco Bernabei gör tvärtom, han låter sitt vin lagras i mer än två år på fat innan buteljering och vidare flasklagring. Faten är av varierande storlek, från små barrique till stora botti och så arbetar han med sangiovese- och merlotdruvornas naturliga jäst. Resultatet? Brocca Senza Compromessi.

Niklas om 2017 Brocca från Toscana

En ny årgång av vinmakaren Marco Bernabeis Brocca har landat på hyllorna och jämfört med den svalare och stramare 2016 så flirtar 2017 desto mer med sin solmogna och lavendelkryddiga bärfrukt. Rostade fattoner med nymalda kaffebönor, vanilj och örtighet mixas med mörka körsbär och doften upplevs väldigt tillgänglig redan idag. I gommen ger sig sangiovese tillkänna ganska omedelbart med bra grepp i de mogna tanninerna som balanseras upp fint av fruktmognaden och den lite körsbärskärva smaken känns väldigt klassisk för druvan. Torrt, fatkryddigt och även en lätt läderton adderar till det trivsamma uttryck som vinet förmedlar. Dricks bäst de närmaste två-tre åren när frukten ännu har övertaget.

Intrycket: 87 P

Brocca finner du i drygt 100 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du vinet utan ytterligare kostnad. En flaska (75 cl, 13,5%) kostar 129 kronor och har artikelnummer 78282.

Till Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING