Bröderna Antinori’s triumf

av Livets Goda

När han 2002 sålde Tenuta dell’Ornellaia till Frescobaldi och Mondavi, kontaktade han sin bror Piero Antinori för att diskutera ett eventuellt samarbete. Det blev inte bara första gången bröderna verkligen arbetade tillsammans, det blev också början till Tenuta di Biserno, en satsning vars viner bara några år senare började närma sig de mer omtalade prestigevinerna Grattamacco, Ornellaia och Sassicaia. Att bröderna numera samarbetar har mötts med viss förvåning från olika håll i vinvärlden. Det är allmänt känt att Piero och Lodovico har varit rivaler om positionen som Italiens mest framgångrika vinmakare. Piero Antinori, den äldre av de två, har spelat en tung roll som innovatör i det senare 1900-talets Italien, dels genom de på sin tid banbrytande vinerna Tignanello (en av de första så kallade super tuscans) och Solaia, ett vin som ofta har omnämnts som ett av landets bästa viner. Piero var också inblandad i att vinet Sassicaia från Tenuta San Guido började tillverkas 1968. Lodovico grundade och byggde upp Tenuta dell’Ornellaia, en egendom vars viner nått världsrykte och som tillsammans med Sassicaia satte kustdistriktet Bolgheri på kartan över världens bästa vindistrikt. Tenuta di Biserno har idag en vingårdsareal på ungefär 90 hektar, fördelat över 24 hektar Merlot, 23 hektar Cabernet Sauvignon, 19 hektar Cabernet Franc samt 12 hektar vardera av Petit Verdot och Syrah. Egendomen ligger i Bibbona, strax norr om den lilla staden Bolgheri, och vinerna skulle tekniskt sett kunna buteljeras med ursprunget Bolgheri. Bröderna Antinori har emellertid en annan vision – de vill skapa ett slags underdistrikt här och inte dra nytta av det berömda namnet Bolgheri. Istället buteljeras vinerna som IGT Toscana. Med de avtryck de båda bröderna har gjort i Italien, känns deras ännu en gång uttalade framtidsvision inte särskilt riskfylld. Som vinmakare har man anlitat svenska Helena Lindberg, som mer eller mindre kom in i vinvärlden av en händelse. Som 20-åring reste hon till Australien, där hennes utbildning som kemist kom väl tillrätta när hon sökte jobb på ett vineri. Någon formell vinutbildning hade hon inte på den tiden, och därför sökte hon efter flera års arbete i australiska vinerier till oenologutbildning i Bordeaux. Det ledde till arbete som vinmakare i Languedoc, och sedermera hos bröderna Antinori. Att hon numera arbetar tillsammans med den världsberömda konsulten Michel Rolland tar hon med ro, men hon avslöjar att hon var lite nervös i början. Nu har hon dock inget att oroa sig över, Michel Rolland är kvar som konsult och verkar inte ha särskilt att ifrågasätta. Prova själv, i mars lanseras en trio av firmans viner på Systembolaget. 2008 Insoglio del Cinghiale Nr 92066 / 169 kr / 89 LGP Detta minst sagt fyndmässigt prissatta vin göra av ungefär en tredjedel Syrah och resten Cabernet Franc och Merlot med en liten skvätt Petit Verdot. Det har en utmärkt och nyanserad doft med inslag av körsbär och svarta vinbär med ett par små stick som drar åt bordeauxhållet till och andra som är lite mer kryddiga och nästan sydfranska. I sitt unga nuläge, noterar man också en diskret rostad fatkaraktär, men överlag har vinet en riktigt fin balans, och en god och relativt lång eftersmak. Det finns redan i beställningssortimentet för 185 kronor, men den 1 mars lanseras 1 800 flaskor för 169 kronor i det ordinarie sortimetet. 2007 Il Pino di Biserno Nr 92068 / 299 kr / 92 LGP Det här vinet ser man som ett andravin till sitt större och djupare toppvin Biserno, men det är mer en stilfråga än en kvalitetsfråga vilket man föredrar. Båda vinerna är nämligen av samma höga kvalitet, men detta en aning mer elegant är toppvinet. Det är allstå en cuvée av de fyra bordeauxdruvor man har och vinet uppfostras i nya franska ekfat. Vinet har en fin koncentration utan att förlora elegansen, och den mörka och djuplodade frukten upplevs modern samtidigt som strukturen är mer klassiskt uppbyggd. Med luft blommar vinet upp, dekantering är därför att rekommendera, och bjuder på stilfullt bordeauxliknande kvaliteter om än i lite djupare stil och med högre alkoholhalt (14.5 procent). Med luft och till mat är vinet utmärkt att njuta redan idag, men det är klokt att ge vinet ytterligare två till tre års flaskmognad. Av detta vin kommer det den 15 mars 240 flaskor. 2007 Biserno Nr 92067 / 975 kr / 92-93 LGP Detta vin, firmans prestige, görs av Merlot och Cabernet Franc med små andelar Cabernet Sauvignon och Petit Verdot, och det mognar i helt nya franska ekfat på modernt vis. Det är på alla sätt en toppsatsning, bara de bäst mogna och mest koncentrerade druvorna används, vilket återspeglas i en betydligt större kraft och högre alkoholhalt (15 procent) än in de andra vinerna. Färgen är djupt purpur och mycket tät, doften mättad av mogen frukt med en generös sötaktig körsbärs- och plommonnyans, men också med en liten kryddighet och animalisk ton som man oftare finner i viner av Syrah. Smaken är fyllig, tät och koncentrerad med samma intensiva mörka körsbärsarom, men den är just nu lite knuten – särskilt i mellanregistret – och tack vare den stora koncentrationen och känslan av mjukgörande glycerol, har vinet en förhållandevis polerad textur. Har man en fäbless för täta och moderna viner kan det Biserno absolut vara något att lägga undan ett par år i vinkällaren. Ytterligare flaskmognad är nämligen att rekommendera. Av detta vin kommer det den 15 mars 48 flaskor.