Hem Vinvärlden Brolio Chianti Classico – en trotjänare som imponerar i 2016-årgången

Brolio Chianti Classico – en trotjänare som imponerar i 2016-årgången

av Livets Goda

 

Slottet Brolio är strategiskt placerat, på drygt 500 meters höjd och med koll på omgivningarna. Egendomen är imponerande och har under seklernas lopp växt till 1,200 hektar. Vinodlingarna som till stor del består av sangiovese, står för en dryg femtedel av arealen men olivlundarna har också sin beskärda del. Sedan 1994 styrs slottet och ägorna av Francesco Ricasoli.

Ricasoli är en stor producent i regionen med sina drygt 2,5 miljoner liter men allt kommer inte från egna ägor utan druvor köps in för vissa viner. För egendomens Brolio Chianti Classico, en klassiker även för oss svenskar, så är druvorna från egna odlingar från 280 till 480 meters höjd. Med den varierande topografin kommer likaså olika jordmån och de olika lotternas egenskaper varierar betänkligt. Francesco har sedan många år anlitat Carlo Ferrini som konsult, mannen som kommer från Florens och som blivit något av de flygande vinmakarnas ikon i Italien. Förutom Brolio så konsulterar han bland annat Pietradolce på Etna och i Toscana så anlitas han av Fonterutoli och Brancaia exempelvis. Carlos skicklighet används bland annat till att finna den rätta balansen mellan de många vinmarkerna till Brolio-vinet.

Francesco Ricasoli inspekterar sina marker en kylig vårdag i april när Livets Goda besökte

2016-versionen av Brolio Chianti Classico som nu nått Systembolaget känns som en av de mest lyckade på flera år för Ricasoli. Vissa föredrar säkert 2015 som har mer fyllighet och fruktrondör men det finns en skärpa och syrastruktur i 2016 som andas klassisk Chianti. Dessutom har Francesco Ricasoli successivt dragit ner ganska rejält på inblandningen av nya fat vid lagringen. 2016 exempelvis, ser inga nya utan det är andra och tredje säsongens 500-liters tonneaux som används. Just årgång 2016 tycks passa särdeles bra för de som förväntar sig de mer klassiska dragen i en sangiovese från Chianti Classico. Körsbärstonerna är av det stramare slaget, örtigheten har en framträdande

Livets Godas intryck av 2016 Brolio Chianti Classico

Inbjudande röd och ungdomligt transparent färg. Bouqueten är sval men har ändå fint solmogna toner av hallon och körsbär samtidigt som det finns en stenkrossmineralitet, florala drag, örtighet – främst mynta och en diskret fatkryddighet. I gommen en medelfyllig stil med skönt saftig känsla, följsamma tanniner, lätt kärnkärv touch, salvia, mynta och pigg rödbärig frukt. Avslutar stramt och stilrent. Lär vara än bättre om något års tid.

Omdöme: 89 LGP

Brolio kostar 129 kronor och finns i skrivande stunder på 367 butiker. En halvflaska av samma vin finner du också, för 79 kronor. Artikelnummer på bägge: 2705.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING