Hem Whisky & Bourbon Brunchmys 2.0: Cointreau-doppad mandelkaka med lyxmimosa

Brunchmys 2.0: Cointreau-doppad mandelkaka med lyxmimosa

av Livets Goda

Är du sugen på att testa något sött och lite annorlunda som avrundning på nästa brunch? Här presenterar Nigab en gyllene kombination: Cointreau-doppad mandelkaka med lyxmimosa.

Foto: Joakim Carlström

Alkohol i matlagning är inget nytt, men utöver att blanda i vin i en sås är det nog många som skulle klassa sig som nybörjare på området. Ett än mer outforskat territorium för de flesta är alkohol i bakning. Passar det överhuvudtaget med alkohol – exempelvis sprit – i söta bakverk? Beviset på att den frågan har ett positivt svar stavas Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål och vispad crème fraîche.

Bakom receptet står Annie Hesselstad, chefskonditor på kulturcentret Artipelag i Gustavsberg utanför Stockholm. Annie har tagit fram en rad recept på bakverk som innehåller just apelsinlikören Cointreau. Vilken funktion fyller då spriten just i det här fallet?

– Cointreau bidrar med sin söta apelsinsmak, samtidigt som den ger mandelkakan en mjuk och saftig konsistens. Det söta balanseras upp av fänkålen och den vispade crème fraîchen som också bidrar till att kakan känns lätt och fräsch, säger Annie Hesselstad.

För den som vill komplettera sin mandelkaka med något drickbart – kanske som avrundning på en riktigt mysig brunch – finns alla möjligheter att även här låta Cointreaun komma till användning. Mimosa är en av de populäraste brunchdrinkarna, bestående av torrt mousserande vin och apelsinjuice. Genom att kompletteras med apelsinlikören får drinken en ytterligare dimension.

Dryckesexperten David Kringlund, som tidigare utsetts till världens bästa bartender, förklarar:
– Eftersom apelsiner smakar olika beroende på säsong påverkar detta smaken i apelsinjuicen och därigenom även mimosan. Genom att tillsätta lite Cointreau får du en mimosa med en mer jämn apelsinsmak, oavsett säsong. Dessutom får drinken en lite extra lyxig touch, säger David Kringlund.

Hur kan man gå tillväga om man är nyfiken på att lära sig mer om alkohol i bakning eller matlagning, men inte riktigt vet var man ska börja? Enligt David behöver det inte alls vara så svårt:

– Gör det så enkelt som möjligt och börja med spriten du har hemma, eller som du vet att du tycker om. Försök ta reda på vilken smak eller vilka smaker som är framträdande och testa att bygga vidare därifrån. Här finns även en kul möjlighet att ta lite av det man använder till matlagningen eller bakningen och blanda ihop en ”fördrink”, exempelvis Campari och vitt vin, gin och lite torr vermouth eller för den delen Cointreau, apelsinjuice och bubbligt vin. Ett handfast tips är att se till att drycken är väl kyld – sen är det fritt fram att experimentera.

Så gör du Annie Hesselstads Cointreau-doppade mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraîche och syltade apelsinskal

Foto: Joakim Carlström

15-20 st
Mandelkaka med fänkål
200 g smör
175 g mandelmjöl
200 g florsocker
10 g vaniljsocker
5 g salt
4 g bakpulver
zest från 1 citron
20 g potatismjöl
5 g malen fänkål
200 g äggvita
mandelspån, mandelflagor eller hackad o-rostad mandel att toppa med

– Sätt ugnen på 180 grader och förbered valfria silikonformar att baka i, muffinsplåt med formar går också bra (silikonform bör smöras)
– Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt, låt svalna av – Blanda alla torra ingredienser samt citronzest i en bunke, tillsätt äggvita och rör till en jämn smet
– Tillsätt smöret och blanda tills det blir slätt – Fyll upp formarna till lite mer än hälften, toppa med mandel
– Baka ca 18 minuter, låt svalna

Syltade apelsinskal
2 apelsiner
300 g vatten
0.5 tsk salt
200 g socker
150 g vatten

– Tvätta apelsinerna noga och skala sedan av skalet (spara apelsinerna och använd juicen till lagen kakan ska doppas i)
– Skär i tunna strimlor och koka upp 300 g vatten med salt, låt koka 1/2 minut och skölj sedan av skalet i kallt vatten
– Koka upp socker och resterande vatten och låt skalen koka på medelvärme i ca 10 min
– Låt svalna i sockerlagen

Cointreau-lag
125 g vatten
125 g socker
100 g apelsinjuice
40 g Cointreau
10 g citronsaft

– Koka upp vatten, socker och apelsinjuice
– Tillsätt Cointreau och citronsaft och låt svalna

Montering:
– Vispa upp 3 dl crème fraîche med 50 g florsocker tills det blir som lättvispad grädde
– Ta ut kakorna ur formarna, doppa i den avsvalnade lagen och låt kakan suga åt sig ordentligt
– Spritsa på den vispade crème fraîchen och dekorera med syltade skal, rostad hackad mandel och fänkålsblast/dill

Så blandar du David Kringlunds lyxmimosa

Foto: Joakim Carlström

1 del apelsinjuice
1 del bubbligt vin (torrt)
1 skvätt Cointreau
– Blanda de kylda ingredienserna i valfritt glas – klart!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING