Hem Vinvärlden Brunello di Montalcino från familjeegendomen La Fortuna

Brunello di Montalcino från familjeegendomen La Fortuna

av Livets Goda

Inte ett av de mest omtalade husen, La Fortuna, men faktum är att man hör till de som varit med längst nu när femte generationen Zannoni styr familjeegendomen som firade hundra år 2017. 33 hektar förfogar man över men det är blott en tredjedel som är planterat med rankor, resten är antingen olivlundar eller durumfält.

2012 Brunello di Montalcino, La Fortuna (artikel 70512 BS, 469 kr)

Husets tolva skänks blint i baren, en pop’n pour. Direkt från start gör sig året tillkänna med sin rikare framtoning men undviker snyggt syltiga tendenser. Kanske är det just det faktum att vinet lagrats 40 månader på slavonska fat av 2500-liters storlek som accentuerar finessen. För med lite luft och tid i glaset är det precis ditåt som vinet vill med sina mörka körsbär som lindats in i en kryddig nyans med osande jordighet, lakritsrot och ett stänk piptobak. Ju längre den står, ju finare och mer sammansatt blir bouqueten och skänker en första indikation på att det ännu är ungt. Smaken förenar kraft med transparent solmogen bärfrukt och tanninerna upplevs mogna men ändå med nödvändigt klös för att hålla fräschören uppe. En viollakritspastill gör de torkade tobakstonerna sällskap och det finns en antydan till ett bränt drag som dock mer drar åt det lätt rökiga. Långt värmande avslut där alkoholen bidrar till viss eldighet men som hålls i schack när vinet serveras vid 14-15 C.

Ge La Fortunas 2012:a ytterligare ett par år för det har den struktur och stoppning för, ja längre också egentligen, men känslan är ändå att årgången bäst kommer till sin rätt när det ännu finns livlig frukt kvar i vinet.

Redaktionens intryck: 92/100

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING