Hem Vinvärlden Bryggeriet i fokus: Ångkvarn – Från tank till tapp på Uppsalas nya bryggeripub

Bryggeriet i fokus: Ångkvarn – Från tank till tapp på Uppsalas nya bryggeripub

av Livets Goda

Eftermiddagssolen skiner in från Fyrisåns öppna yta vid Islandsbron i centrala Uppsala. Genom stora fönster bakom bardisken inne i krogen syns de välpolerade brygg- och jästankarna av rostfritt stål. Erik Bennbom och Per Erik Alm tar emot medan krogen fortfarande är stängd och lugn råder. Om bara ett par timmar är det fredags-after work och det kommer att vara fullt i lokalen. Bennbom är krögare från en välkänd krogfamilj i stan, medan Alm är bryggaren. Tillsammans driver de Bryggeriet Ångkvarn sedan ett knappt år tillbaka och många är de Uppsalabor som hittat ett nytt vattenhål i ordets rätta bemärkelse. Hela affärsidén går ut på att servera öl direkt från tank till tapp, och bryggeriet är verksamt när gästerna finns på plats. Alltså jobbar Per Erik Alm mest kvällstid med sina brygder. Med bakgrund från läkemedelsindustrin jobbade han med klinisk forskning i England och Skottland. Där hann han också med en del besök på pubar och bryggerier, något som sedermera ledde till att han tog en ”master of science in brewing and distilling” i Edinburgh. – Intresset för öl blev större och större och slutligen insåg jag att det kunde bli till en ny karriär, säger Per Erik vars första bryggmästaruppdrag tog honom till Nääs gårdsbryggeri, men som uppväxt i Alunda i Uppland lockade sedan Uppsala mer. ERIK BENNBOM ÄR UPPVÄXT I KROGMILJÖ, föräldrarna står bakom flera hotell- och konferensgårdar och familjen driver fortfarande bland annat Eklundshof och Grand Hotell Hörnan. Det sistnämnda ligger bara ett kvarter från Ångkvarn. Lokalen där vi nu befinner oss inhyste en grekisk restaurang när Erik tog över den. Intresset för dryck har han alltid haft, men när han från olika håll fick flera propåer om egen bryggeriverksamhet kände han att det verkade finnas en efterfrågan. – Vår tredje delägare, Henrik Waldo Söderman, är svåger till Per Erik så genom honom lärde vi känna varandra. I januari 2016 satte vi fart och började riva och bygga om, och i mars öppnade vi. Bryggeripubar är inte helt ovanliga men vi ville göra något unikt. Ett ställe där man verkligen fick sin öl direkt från tanken och kunde följa bryggandet visuellt. På öppningsdagen köade folk flera kvarter, så att efterfrågan fanns var tydligt. – Vi blev nästan lite tagna på sängen, säger Erik Bennbom. Vi hade inte marknadsfört oss särskilt mycket och trodde nog inte att det skulle gå så bra redan från start. Restaurangen har en lite lugnare à la carte-del medan bardelen har mer fart. I början var det mer tydliga toppar vissa dagar, medan det nu jämnat ut sig så att det är gott om gäster även i veckorna. – Och vi blir bara bättre och bättre. Ölen har vi alltid varit bra på men nu har vi också hittat rätt med maten. Svenska råvaror till ölanpassad mat som lagas från grunden – det är konceptet. – Vi bakar vårt eget bröd med drav från bryggningen i. Och vi gör vår egen korv, ja till och med vår egen ketchup och senap, säger Erik Bennbom. PÅ ÖLSIDAN KOMMER INSPIRATIONEN från världens ölkulturer. Storsäljaren är av tjeckisk pilsnerstil, med enbart saaz-humle. Men här bryggs också brittisk ale, porter, stout, schwarzbier, IPA, helles, weissbier, belgisk dubbel … – Allt utom suröl egentligen. Det är inte min favoritstil och det finns andra som är duktiga på det, som vi köper från. Hittills har vi gjort 42 olika öl och en cider här, och för oss är drickbarhet a och o. Smakrik och välgjord öl som inte är så alkoholstark har varit vårt främsta fokus, säger Per Erik, och tillägger: På sikt hoppas vi att det ska komma mer och mer svensk humle. Vi har fört diskussioner med flera humleodlare. Hittills har vi bryggt en Upplandslager med Frebohumle som ursprungligen kommer från Tierpstrakten och fler öl med svensk humle kommer under året. Hur mycket öl från andra bryggerier säljer ni? – Vi säljer framförallt vår egen öl, men sedan har vi ett varierande utbud av svensk hantverksöl på fat och flaska. Det passar in i vårt koncept med att brygga egen öl och laga mat från grunden att endast ta in svensk hantverksöl. Kommer folk främst för ölen eller för maten? – Främst för ölen. Men också för stämningen och för maten, säger Erik. De flesta gästerna är mellan 30 och 50 år gamla och minst en i sällskapet brukar vara en riktig ölälskare. – För oss var det jätteviktigt att inte bli ett hipsterställe. Visst är det några som kommit hit enbart för att ”bocka av” ölen, men här ska det vara skön stämning, öppet för alla, säger Per Erik. – Ja, vi har bara en kille i personalen som har hipsterskägg, haha, säger Erik. Vi vill inte vara en klassisk pub eller en bierstube. Det ska kännas ljust och tillgängligt. PÅ SAMMA SÄTT ÄR DET DÄRFÖR VIKTIGT att bryggningen sker när gästerna är på plats. – Det är en riktig atmosfärhöjare när humlen åker i koket och dimman lägger sig bakom glasrutorna inne i bryggeriet. Ni har verkligen bryggeridelen synlig för gästerna. Var det svårt att få alla tillstånd för att bygga som ni gjorde? – Nja, det tog lite tid bara, berättar Per Erik som köpt in utrustning och låtit specialbygga bryggverket för att passa det lilla bryggrummet. Skulle ni vilja sälja er öl utanför krogen? – Nej, det är inte vårt mål. Bryggeriet är inte byggt för det och vi har ingen buteljering. Däremot har vi gjort en del samarbeten med andra bryggerier och då serveras ölen förstås även hos dem. NIO ROSTFRIA TANKAR SOM KAN ANVÄNDAS till jäsning och lagring finns på plats. Tre av dem rymmer 500 liter medan de övriga rymmer 200 liter. Bryggverkets kapacitet är därför också på 200 liter åt gången. Recepten skapar Per Erik själv och oftast säljs fem olika öl på från det egna bryggeriet. Dessa varieras dock ständigt utifrån Per Eriks fantasi. – Samarbetena med andra bryggerier är också kul. Vi har bland annat jobbat med ett par skotska bryggerier och med Eskilstuna Ölkultur och Knäppingen i Norrköping. Och fler samarbeten är på gång. Just detta att han hela tiden kan brygga nytt tycker Per Erik är en stor del av det roliga i jobbet. – Men jag måste också ha några öl som återkommer då och då, eftersom en del gäster hittar sina favoriter som de frågar efter. Förutom de egna ölen har man också gästöl på fat. Men det är inga av de storsäljande ljusa lagerölen, utan kommer från svenska hantverksbryggerier. – Det uppskattas av de flesta, även om det händer att gäster kommer in och beställer en stor stark. För ett fåtal är våra öl då för smakrika, men de flesta blir väldigt nöjda och hittar nya favoriter. Whisky & Bourbon testar Bryggeriet Ångkvarns öl HW Södermans Pilsner Lageröl med saazhumle. Alk: 4,6 % Ren, frisk och aromatisk doft av ljust knäcke och citrus. Lätt, frisk och mycket god smak av knäckebröd, syrlig frukt och fin beska. Torr men välbalanserad eftersmak. Best Bitter Ale med maris otter- och kristallmalt. Humlesorterna är east kent golding, fuggles och styrian golding. Alk: 4,6 % Aningen rostad karaktär av bröd och engelsk marmelad. Lite mer återhållen arom men lättdrucken smak med ganska tydlig efterbeska. ASC Pale Ale Amarillo-, simcoe- och centennialhumle. Alk: 4,6 % Stor arom av citron och apelsin. Rik smak med tydlig grapefruktlik beska, brödighet och lång, lite kryddig eftersmak. Sjuhelvetes Ale Maris otter-, kristall-, och chokladmalt. East kent golding- och fuggleshumle. Alk: 5,3 % Mustig smak av karamell, ett uns salmiak, krydda och knäcke. Fin, värmande eftersmak av torkad frukt med fin beska.


Bryggeriet Ångkvarn – Gastropub Adress: Östra Ågatan 59, Uppsala Öppettider: måndag–lördag 16:00–24:00 Ägare: Erik Bennbom, Per Erik Alm, Henrik Waldo Söderman Bryggmästare: Per Erik Alm Köksmästare: Evelina Gräsman Hemsida: bryggerietangkvarn.se


Ur menyn Egenbryggd öl: från 55 kr (25 cl) 79 kr (45 cl) 99 kr (57 cl) Provbricka med egenbryggd öl: 139 kr 5 x 10 cl Gästöl på flaska och fat Afterworkpaket, exempel: Salsiccia och chorizo med surkål och potatissallad samt husets lager: 199 kr Pizza: från 149 kr Moules frites, helportion: 189 kr Hamburgare på högrev och bringa: 189 kr Dessert: från 99 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING