- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Bryggeriet i fokus: Nya Carnegiebryggeriet

Carnegie. Namnet förknippas med ett flertal olika saker, bland annat en investmentbank och ett öl. Båda två härstammar ur en skottes flykt till Sverige under 1700-talets mitt. George Carnegie hade nämligen varit med och förlorat ett slag mot den engelska tronen, och anlände Göteborgs hamn under förklädnad. Han grundade 1758 ett handelshus som snabbt gick bra ekonomiskt, men flyttade ett knappt decennium senare tillbaka till Skottland. Sonen David Carnegie flyttade emellertid tillbaka till Sverige och startade ett eget handelshus vid 1800-talets början. Även detta blev snabbt ekonomiskt framgångsrikt, och David Carnegies brorson, David Carnegie den yngre, bjöds in som delägare. För oss ölälskare var det ett lyckodrag eftersom han som 23-åring köpte Lorentska porter- och sockerbruken i Göteborgsstadsdelen Klippan. Lorent hade börjat tillverka porter 1817, samma år som import av utländsk porter förbjöds till Sverige. Detta ledde förstås till stora framgångar för Göteborgsföretaget. Kort därefter fick man ändå ekonomiska bekymmer och gick i konkurs. Den unge David Carnegie kunde därmed köpa hela verksamheten. Företagsledningen ville han dock ha kvar, och både bryggeri- och sockernäring blomstrade åter.
På 1800-talets senare hälft gjordes flera investeringar tack vare den populära portern, samtidigt som sockermarknaden blev alltmer orolig. Den delen av verksamheten såldes sedan till Svenska Sockerfabriksaktiebolaget. D. Carnegie & Co likviderades i början av 1900-talet, och kvar stod en porterbryggarverksamhet och en fastighetsrörelse. 1920 tog Vin & Spritcentralen över bryggeriet och 1928 tog Pripp & Lyckholm över, en bryggerikoncern som senare skulle komma att bli del av Carlsberg Sverige.
Carnegies fastighetsrörelse gick mot finansverksamhet och dagens investmentbank har en historia som minst sagt kräver en egen artikel, vilket det också har skrivits mängder av på andra håll. Varför denna historielektion, undrar du? Jo, för att förstå varför det bryggeri jag besöker en mörk och kall januarieftermiddag heter Nya Carnegiebryggeriet. Carlsberg Sverige brygger fortfarande en Carnegie Porter, numera i Falkenberg. Men för ett tiotal år sedan föddes en idé om att återuppta det småskaliga bryggandet i Sverige, med ett nytt bryggeri. Efter lång tids sökande blev platsen Lumas före detta lampfabrik i Stockholm, med Södermalm på andra sidan vattnet. Idén var Joakim Losins. Losin har lång erfarenhet inom både Pripps och Carlsberg, och lär ha fått lägga projektet med ett nytt bryggeri på is åtta gånger innan det blev verklighet den nionde, här i Hammarby Sjöstad. Ägare är Carlsberg Sverige, amerikanska Brooklyn Brewery samt privata investerare. Losin är fortfarande engagerad i bakgrunden, men Anders Wendler är bryggerichef. Det är Wendler som möter upp i de rymliga lokalerna med stora fönster ut mot vattnet.
– Här förvarades gasen när Lumas lampfabrik huserade här. Det var en explosionszon ut mot vattnet, vilket är den brutala bakgrunden till den vackra arkitekturen, berättar han. Losin hade insett att ett bryggeri saknades i Stockholm. Samtidigt basade han för Brooklyn Brewerys lansering i Sverige och såg hur stor trenden med mikrobryggerier var i USA. På Brooklyn Brewery fanns också kunskapen, inte minst i form av bryggerichefen Garret Oliver som gillade Sverige. En partner som kunde bidra med knowhow var därmed introducerad.

Anders Wendler kom in efter en tids projektering. Han hade arbetat nio år på Pripps i Bromma och lika lång tid på Spendrups.
– Alla som jobbat på bryggeri har nog drömt om ett eget bryggeri. Här fick jag det, men med Carlsbergs säljorganisation och Brooklyn Brewerys kunskap i ryggen. Jag kände att, tar jag inte chansen nu så kommer jag att ångra mig. Tillsammans med bryggare från olika småbryggerier är vi nu ett hängivet gäng. Vi går in genom bryggeriets restaurang, en viktig del av verksamheten där ölen kombineras med god mat. Inne i bryggeriet är det full fart. Anders Wendler ska se till att vörten går till jäskaren – just nu bryggs Kellerbier och i mars släpps Primus Lux på Systembolaget. Wendler började sin bana som hembryggare samtidigt som han studerade i Lund. 1993 fick han jobb på ett mikrobryggeri i Lübeck och en tid senare gick han bryggarutbildning i Köpenhamn. Under tiden på de stora bryggerierna tog upp den gamla hobbyn med hembryggning och vann SM 2013. Nu är han tillbaka i det mindre formatet och är högst delaktig i varje brygd.
– Vi har en kapacitet på en miljon liter per år, men har inte nått dit ännu. Utrustningen är en mindre variant av Brooklyns och vi kan brygga 40 hektoliter per gång. Det är en nedskalning storleksmässigt, men tekniken är inte helt olik de stora bryggeriernas. Skillnaden är att jag kan vara mer närvarande – det är ju svårare på ett större bryggeri. Jag minns att jag en gång stod och kollade in genom fönstret till ett mikrobryggeri och tänkte: ”Det här vill jag göra.” På den tiden var det svårt att få avsättning för den typen av öl, jag är imponerad av dem som höll ut. Modern teknik och stilrena lokaler ger ett proffsigt intryck, som sig bör när tunga aktörer ger sig in i småbryggarbranschen. Wendler ilar runt, kollar vörtstyrka, justerar manöverpanelen, håller rent med vatten och desinficering … – Renlighet är allra viktigast. Inget ölskadligt får vara kvar, särskilt vid buteljeringen. Slarvar du med din tappning får du trött och oxiderad öl efter en vecka. På Nya Carnegiebryggeriet kan Wendler och de andra få utrymme att experimentera. – Ja, det är större frihet. Vi kan testa med bär eller blommor i ölet … Vi har bland annat gjort Torne Islager där vi tog isblock från Ishotellet i Jukkasjärvi som vi smälte och bryggde öl på. Sånt är roligt! När engagemanget blir viktigare än storleken. Konkurrensen är stor. Hur går det för er? – Både restaurang och bryggeri går bra, volymen ökar hela tiden. Det känns ju som att det startar ett nytt bryggeri i veckan och relativt få försvinner – det är imponerande att folk törs investera. Vad är er målsättning storleksmässigt? – Att ungefär ligga kvar på den kvantitet vi har nu. A och O är att vi har en jämn och bra kvalitet. Öldrickare blir mer och mer kräsna så det är viktigt att vi som är små levererar. Vi tar ju rätt bra betalt för våra flaskor. Vi går runt bland de blanka ståltankarna och provsmakar några av brygderna direkt från dem. Vi börjar med Kellerbier, ett av bryggeriets ”flaggskepp” som ska finnas i sortimentet året runt. Det är ett lageröl med karaktär. Här finns mycket maltighet, ganska mycket humle och fin beska. Stor och lång eftersmak med ett litet uns rök. Det är gjort av böhmisk hankamalt och kryddat med perle, mittelfrüh och saaz. Alkoholhalten ligger på 5,9 procent.
– Vi ville skapa ett roligt öl och Kellerbier är en lager med extra allt. Nästa tank innehåller Amber, ett öl där man stilmässigt utgått från en engelsk bitter, med stor maltkaraktär från golvmältad maris otter. Den friska humletonen kommer från fuggles-humle och fruktigheten från en jäst från Brooklyn Brewery. Smaken är torr och ren med viss humleton och karamell från malten. – Det här är ett öl tänkt att passa till maten. Alkoholen är ganska låg, 4,8 procent, och den är maltig utan att vara söt, kommenterar Anders Wendler. J.A.C.K, som gosar till sig i nästa tank, är nyligen torrhumlad vilket förstås känns tydligt i både smak och doft. Här finns stor, rikt fruktig humleton som främsta karaktär. Något som förstås kommer att lugna ner sig inför buteljering. J.A.C.K är en flört med IPA-trenden, men utan den höga alkoholen. Istället är det en ordentligt humlad ale med bland annat british admiral, bravo, cascade, citra, simcoe och willamette – där alkoholen ligger på 4,5 procent. De fyra bokstäverna i namnet representerar de fyra bryggarna: Josefine, Anders, Christopher, och Karl. För två år sedan gjordes ett ”hopkok” av alla bryggares idéer som blev till premiärölet, smakrika Primus Lux, ”det första ljuset”. Efter en tid kom så en offertförfrågan från Systembolaget på samma typ av ale som vanns av Nya Carnegiebryggeriet, och som släpps nu i mars. I Primus Lux finns stor, knäckig maltighet, ett uns karamellsötma och salmiak, samt god, lång och varm eftersmak. Ölet är gjort på rostade maltsorter och muscovadosocker, och humlesorterna är galena och bramling cross. Alkoholhalten ligger på 7 procent. Förutom den del av brygden som släpps på Systembolaget ligger en del i fat och mognar för framtiden. Sista ölet ut är färdigbuteljerade Luma Lager. Det har ganska stor, parfymerad humleton men lugn och stilren smak med god krydda och humlebeska i eftersmaken. Ett friskt och läskande öl. Överhuvudtaget märks det att Nya Carnegiebryggeriet satsar på både estetisk form och kul namn på ölen, namn som ofta flörtar med den gamla lampfabriken man håller till i.
– Ja, det är nog det svåraste … Att få fram ett recept på ett gott öl kan ta några timmar – att hitta på ett riktigt bra namn till det kan ta hur lång tid som helst, säger Anders Wendler och skrattar.


Nya Carnegiebryggeriet Grundat: 2012. Ägare: Carlsberg Sverige, Brooklyn Brewery, enskilda investerare. Bryggmästare: Anders Wendler. Restaurang: Öppen för lunch och middag, för små och stora sällskap. Adress: Ljusslingan 15-17, Hammarby Sjöstad, Stockholm.