”STRÖMSHOLM MED DRYGT 600 INVÅNARE är förmodligen mest känt för sina lyxiga hästtävlingar. Men här föddes också idén till ett brygghus av bland annat ölmannen Micke Granath. Sedan 2010 ligger Strömsholms Brygghus – på pappret heter det Västra Mälardalens Bryggeri – emellertid i Köping. Intill järnvägsstationen har man ett dryga 87 meter långt magasinshus som innefattar bryggeri, lager¬ – och biluthyrning. En något udda kombo kan tyckas, om man inte träffat Dan Sederowsky. Denne mustaschfantast och ölbryggare är nämligen mångsysslare med bilmacksföreståndare på CV:t, och nu alltså biluthyrare som parallellyrke till bryggandet. – Jag har också ett mycket stort whiskyintresse och tycker det är jättespännande med doft och smak. Så när frågan om att hoppa på det här projektet kom var svaret givet – jag säger aldrig nej till något som verkar kul. Frågan kom från Per Granberg, krögare sedan 12 år, skivbolagsdirektör och grundare av punkbandet Charta 77. Sedan 2004 driver han musikkrogen Ögir rakt över gatan från bryggeriet. Krogen köpte in Strömsholms Brygghus allra första öl, Slussvaktaren, av Micke Granath och den lokala brygden blev succé både bland publik och personal. Men allteftersom efterfrågan steg märkte Granberg att det lilla bryggeriet inte alltid hann med att producera. Efter en otäck hjärnblödning var Per Granberg sjukskriven en tid. När han så sakteliga kunde börja jobba igen hjälpte han Granath med ölbryggningen. När Granberg sedan fick frågan om att ta över verksamheten helt ringde han Dan Sederowsky. – Jag hade hyrt bilar av honom när vi turnerade, och vi hade provat whisky ihop ett par gånger. Jag frågade om han ville hänga på det här galna öläventyret och han var inte svårövertalad. Tillsammans med Pers fru Lotta, som också är delägare i krogen, är det idag denna trio som äger och driver bryggeriet. – Det här är inget man gör för pengarna. Årsproduktionen ligger på drygt 100 000 liter och vi sysselsätter två personer. Men det är väldigt roligt, säger Per när jag besöker dem en regnig och kall aprildag. ATT BRYGGERIET FLYTTADE berodde dels på produktionskapaciteten. Efter 25 000 liter var det förra bryggeriet inte ändamålsenligt. Dels märkte den nya ägartrion att intresset för besök från olika grupper var stort, och att det var viktigt för varumärket. – Så när huset här var till salu slog vi till, säger Dan Sederowsky. Idag bryggs ett femtontal olika sorters öl, plus serien Herman Hedning som pryds av den tecknade serien med samma namn. Sex olika öl har man i dagligvaruhandeln och ”En riktig lättöl” är det som säljer allra bäst av dem. – Det tillkom faktiskt av ett misstag. Vi råkade mäska för varmt vid ett tillfälle, och fick ut mindre jäsbart socker. Resultatet blev ett öl med den vanliga vörtstyrkan men med låg alkohol. ”Misstaget” blev succé bland de som provade, och produktionen av ett liknande öl satte igång. – Ryktet spred sig snabbt och efterfrågan är stor, men det är svårt med distributionen. Så det är främst butiker här i Mälardalen som har lättölet, säger Per Granberg samtidigt som han häller upp ett glas av det maltigt smakrika men alkoholsvaga ölet. Överhuvudtaget är dagligvaruhandeln allt mer intressant. – Förr krigade man bara med priset på läsk och lättöl, numera kan man sälja dyrare lättöl om de ger en större smakupplevelse. Konsumenten bestämmer ju som bekant, och där man förr bara köpte en sorts lättöl märks det idag att man köper ett mer smakrikt och småproducerat öl till helgen, precis som att man köper den finare köttbiten till helgen. Inom vin och whisky har det varit så ett tag, men på ölsidan har utvecklingen skett senare. ATT HITTA SIN MARKNAD HAR JU BLIVIT ALLT VIKTIGARE i takt med att antalet små lokala bryggerier ökat explosionsartat de senaste åren, men Strömsholms Brygghus verkar ta den ökande konkurrensen med ro. Att ständigt hitta på nyheter är exempelvis inte så viktigt. – Nej, framförallt inte om man vill sälja på Systembolaget. Där är det snarare viktigast att ölet håller jämn kvalitet. På mässor är många intresserade av nyheter, men ölnördar är lite som fågelskådare. Man ”samlar” på provade öl och söker sig sedan till nästa, säger Per Granberg. – Efterfrågan på vårt öl ökade väldigt snabbt i början, nu har den börjat plana ut lite och ligger på en jämn nivå. Vi har våra trogna kunder och vi är väldigt nöjda med dem, fortsätter Dan Sederowsky. Vi diskuterar alkoholhalten i öl, men mitt påstående att starköl med lite lägre alkoholhalt nu efterfrågas mer, har de inte märkt av så mycket. – Nej, däremot vill nog fler ha balans i smaken. Själv gillar jag öl från Tjeckien och England, där alkoholen inte är så hög, men där den heller inte är särskilt viktig, säger Per Granberg. Den amerikanska IPA-trenden håller också i sig, det är bara i vissa kretsar som den har lagt sig. Gemene man ute i landet gillar fortfarande mycket humle i ölet, menar Per och Dan. Så ser ni någon trend framåt? – Hmm, nej det är svårt att säga. Kanske mot Bitter och annan brittisk ölstil. Där finns ju balansen, säger Per Granberg. Varken Per eller Dan är några hembryggare från början, utan de har lärt sig bryggarkonsten allteftersom. Fortfarande är det Micke Granath som utvecklar recepten som sedan testbryggs och utvärderas. – Vi gör det vi själva tycker är gott. Vi vill kunna erbjuda bredd och ett helt sortiment, inklusive ”En riktig stor stark”, säger Dan Sederowsky. Per, som turnerat mycket i Tyskland, gillar veteöl och var den som såg till att det finns ett bra veteöl i sortimentet. – Och det säljer riktigt bra! OLIKA SAMARBETEN ÄR DE INTE FRÄMMANDE FÖR. Som det med Jonas Darnell som tecknar Herman Hedning. Eller Kjell Höglund som spelade på releasefesten för ”En riktig stor stark”. Per avslöjar också att man precis fått klart att man ska göra ett öl åt popgruppen Weeping Willows. – De har spelat här en massa gånger, och ville gärna göra sitt öl här. Förhoppningsvis kommer det ut i höst, säger Per Granberg. Etiketter och namn är viktigt på ölen, och förutom de färgglada Herman Hedning-ölen har Strömsholms Brygghus en historia för varje öl. Och just historia visar sig vara Per Granbergs starka sida. Medan vi provar berättar han om alla de olika karaktärer från bygden som givit ölen deras namn. Som den blodtörstige Biskop Kol, eller Tok-Olle som lär ha varit en hejare på att byta post mellan Strömsholmsbornas brevlådor. Hans eget band, Charta 77 har förstås också sitt eget öl. – Det är klassikern Slussvaktaren i basen, men den har fått sig lite efterhumling med willamette och aurora. Jag älskar ju Slussvaktaren och visste att, om jag någon gång skulle göra ett öl åt vårt band skulle det vara en variant på den.
5 frågor till Jonas Darnell, skaparen av Herman Hedning
Vad är din egen relation till öl? Öl är definitivt min favorit i det alkoholhaltiga dryckessegment, och eftersom jag är vansinnigt gammal har jag hunnit pröva mig igenom de flesta arter som förekommer. När jag var ung, under tidigt åttiotal, var det så illa ställt med ölkulturen i landet att man kunde bråka om huruvida Pripps Blå eller Spendrups var världens bästa öl, och jag var inte bättre själv – när jag bodde i Helsingborg hade vi långa utläggningar om varför Hvibroe Flag var överlägsen Carlsberg Sort Guld. Vilken ölstil föredrar du? Den godaste öl du druckit är ofta i goda vänners lag och när du har väldigt trevligt. Ögonöppnaren för mig kom i Belgien 1992. Då hade jag lägligt nog en god vän boende där, som tvingade mig smaka på vad landet hade att erbjuda. Det var lite motigt i början med alla underliga varianter av maltdrycker, men efter en vecka i Bryssel var jag frälst. Och det har inte svalnat med åren, snarare tvärtom. Min referensöl är Chimay Bleu. Det finns ju ett antal som är ännu bättre – men de kan vara lite omständliga att få tag på. Jag tycker om många typer av öl men tycker att den belgiska jästen är en överlägsen organism att hantera humle. Hur uppstod samarbetet med Strömsholms Brygghus? Jag hade faktiskt planer på att brygga Herman Hedning-öl redan kring 2010, men de gick dessvärre i stöpet. Några år senare satt jag och pratade bildesign med en kille på en fest och vi kom in på ölbryggning och mina drömmar. Jonas, vi kan kalla honom det för han heter också så, hade en kompis i Jaguarklubben vid namn Dan. Och Dan hade ett bryggeri i Köping! Det räckte med ett telefonsamtal: ””Kom över och provsmaka lite, så hittar vi på något.”” Sen var vi igång. I maj 2013 kom ””Behemothian Bastard”” och samma höst kom ””Bitter & Kränkt”” ut. Av de Herman Hedningsorter som finns, vilken är favoriten? Den senaste bäbisen, ””Selfish Bastard””, en rökig stout gjord på malt av alla fyra sädesslagen, sötad med honung och saltad med … salt. Men vi har en ny bulle i ugnen, som jag kommer att favorisera alldeles snart. Efter tre års tjat har jag fått Dan att koka ihop en Chimay Bleu-rival – jag var förresten med och bryggde den första batchen – som kommer att heta ””Belgian Bastard””. Släpps i juni! Vad är roligast med samarbetet? Jag är ju fortfarande främst tecknare och författare, och ölen är en inspirerande hobby. Men det har varit fantastiskt att få ha varit med och uppleva den svenska bryggeriexplosionen de senaste åren. Att träffa och lära känna alla hängivna och extremt begåvade bryggare på ölfestivaler runt om i landet – och inte minst möta den ölintresserade publiken, som förvånansvärt ofta är densamma som min egen seriepublik.
Vi provar ölen
En riktig lättöl Brödigt, fruktigt och aningen knäckigt är detta lättöl som har frisk, torr eftersmak med liten humleton. Tok-Olle Tok-Olle lär ha varit ”brevbärare” i Strömsholm. Det gick helt enkelt ut på att han tog post ur brevlådor och la i andras brevlådor … Ölet är ett somrigt gräsklipparöl i brittisk stil. Ganska lätt och mycket torr smak med ren brödighet och liten fin beska. Citrustoner i eftersmaken. Charta 77 Punköl Skönt bärnstensfärgat öl med ganska rik frukt, kryddighet och bra beska. Eftersmaken har en lite rostad ton med humlearomer av vinbär och citrus. Gjort med Slussvaktaren som bas, men med mer efterhumling. Biskop Kol Biskopen från Linköpings stift har sin vapensköld i Kolbäcks kyrka. Han beskrivs av bryggarna som ”en blodtörstig fan” och ölet är mörkt med tydligt rostade maltinslag, liten rökighet, ordentlig frukt och bra beska. Är ett slags svart ale – en stout med amarillohumle. Herman Hedning Belgian Bastard Denna nyhet för våren är ett kraftpaket med såväl rik smak som alkohol. Här bjuds vi på russin, kaffe, varm krydda, ganska påtaglig beska och lite lakrits i den långa, varma eftersmaken.
Strömsholms Brygghus aka Västra Mälardalens Bryggeri Grundat: 2008 av Mikael Granath. Ägare: Dan Sederowsky, Per och Lotta Granberg. Produktion: Cirka 100 000 liter per år.”