Hem Whisky & Bourbon Bunnahabhain Toiteach a Dhà – Tufft tema men så känslosamt utfört

Bunnahabhain Toiteach a Dhà – Tufft tema men så känslosamt utfört

av Livets Goda

Bunnahabhain ligger några kilometer uppåt kusten på Islay och fram till 1963 låg fokus helt på rökig whisky. Sedan dess har röken fått sällskap av många andra influenser och intryck, och så sent som 2010 slopade man även kylfiltreringen. Man har även höjt alkoholstyrkan och börjat blanda in sherryfat i mixen, som i denna veckas WB-Tips som har fått sin lagring på såväl bourbon- som sherryfat.

Toiteach A dhà betyder för övrigt ”rökig nummer två” och är en uppföljare till originalet Toiteach.

Chefredaktör Anders Enquist om Bunnahabhain Toiteach a Dhà

Vi kan väl börja med att säga att Bunnahabhain´s whisky överlag har de senaste 10-15 åren gått från att vara som en busig, yvig rockkille i skinnpaj till en mer jazzig estradör i snygg läderoutfit och den rökiga cigarren snyggt hängande i mungipan. Kraften och punshslaget har dock inte försvunnit, den busiga skinnpajslyngeln, gnistan och det spirituella lever kvar, det har bara förfinats och utvecklats. Toch-ach ah-ghaa som denna whisky uttalas, visar rätt tydligt vad jag menar. Jag både svettas och svalkas i samma andetag. Det är kontrasternas upplevelse; fylligt och stramt, sött och kryddtorrt, mörkt men vänta där… ljust.

Faten avger en nyanserad vanilj/toffée hint och den maritima sältan med sina tjärapastiller som präglar det vegetala tar oss obönhörligen till ursprunget. Pratar vi fruktighet här likaså? Ja, visst kan vi skönja lite citrus i spelet, och nog ligger det lite kanderade körsbär och småsjunger i bakgrunden.

Det utvecklade och följsamma draget med tobak, aska, läder och cigarrlåda som framträder i avslutet är som det perfekta tvågitarr-solot i en Thin Lizzy-klassiker, kanske som i ”Wild One” från albumet ”Fighting”. Tufft tema men känslosamt utfört. Toiteach a Dhà gör ett underbart jobb med att fylla varje liten por i näsa och gom innan den skickar ut emotionella känslor i resten av kroppen. Effektivt och elegant med finess i sin starka grundkraft.

Det blir aldrig halvhjärtat med ett glas ”Toch-ach ah-ghaa” i din hand!           

94 poäng

Bunnahabhain Toiteach a Dhà
Nr 82174 (700 ml) 46,3%, 499 kr
Skottland, Storbritannien

Serveras som:
Sval i ett whiskyglas i bredare form, utan vatten!

Whiskyn beställer du till föredragen butik här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING