Hem Mat & Restaurang Burgare & cab

Burgare & cab

av Christoffer Enquist

Bröd och kött – ibland är det inte svårare än så att tillfredsställa suget i oss på ett bra sätt. Om man sedan lägger ner lite extra kärlek på råvarorna och tillbehören så får man helt plötsligt en rustik gourmandupplevelse. Addera sedan ett gott passande vin och vi har jackpott! Och det är precis vad vi gjort i kombinationen här där högrevsburgare med sötpotatis pommes får spela tag-team med Substance CS från Charles Smith.

Burgare och amerikansk cab

Högrevsburgare med friterad sötpotatis, parmesan, rödlök och koriander
(för 4 personer)
Ingredienser:

Hamburgare
ca 1 kg grovmalen högrev/chuckroll
1 chili, finhackas
1 stor matsked dijonsenap
Salt
Peppar
1 ägg
4 skivor cheddarost med chili
Smörpenslat hamburgarbröd
4 ägg (steks)

Pommes Frites
700-800 g sötpotatis
Parmesan
1 kruka koriander, finhackas (kan tas bort om så önskas)
1 rödlök, finhackas
2-3 dl matolja (såväl raps-, mat och frityrolja fungerar)

Saltlag
1 liter iskallt vatten
1 dl salt

Så gör du:

SÖTPOTATIS POMMES FRITES
Skala och skär potatisen i stavar. Lägg stavarna i ett saltlag med iskallt vatten i ca 15 minuter. Låt sedan vattnet rinna av och torka potatisen med hushållspapper. Hetta upp oljan i en stekpanna till 170 grader. När oljan bildar strängar på ytan börjar det bli dags att kasta i dom, du kan även testa att lägga i en stav för att kontrollera att temperaturen är tillräckligt varm. Fritera tills gyllenbruna och låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Salta efter eget tycke.

HAMBURGARE
Lägg den rumstempererade färsen i en bunke och blanda med finhackad chili (ta bort kärnhuset för en mildare styrka), senap, ägg, salt och peppar. Mixa ihop allt försiktigt med händerna, du vill gärna ha färsen så porös som möjligt. Rulla till fyra lika stora köttbullar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och lägg sedan på färsen, tryck till köttbullarna med stekspaden för att få rätta ”hamburgar”-formen. Stek på medelhög till hög värme i ca 2- 3 minuter innan du vänder köttet, lägger på cheddarskivorna på hamburgarna och låt stekas i 2- 3 minuter till. Lägg sedan köttet på en skärbräda och låt vila i några minuter. Medan köttet vilar lägger du in de smörpenslade bröden i ugnen på ca 225 grader i ett par minuter tills de fått en lätt bränd och krispig yta samt steker äggen sunny side upp som placerar över köttet.

SERVERING
Lägg upp hamburgarna på tallrikarna, lägg upp pommes frites och strö över riven parmesan, rödlök och koriander efter eget tycke och smak.

Vinet till:
Charles Smith Substance CS, 92 LGP
(nr 74083, 179 kr)
En rustik rätt med mycket smaker som Substance hanterar förträffligt. Allt som allt en
perfekt kombination där vinet- och maten tillsammans bildar en nästintill oslagbar pakt. Servera vinet svalt, men inte kallt.

Vinet finner man på Systembolaget här >>

Relaterat: Charles Smith – en serie i tre delar

En resa med Charles Smith i tre delar – del 1 av 3 >>
En resa med Charles Smith i tre delar – del 2 av 3 >>
En resa med Charles Smith i tre delar – del 3 av 3 >>

RELATERAD LÄSNING