I den gastronomiska världen är nya varianter av hamburgaren en stadigt växande trend och har varit så under en tid. Idag är den vällagade burgaren ett naturligt inslag i storstädernas matutbud. – Krogidén har legat och pyrt i min byrålåda i snart två år. Men det var faktiskt en tillfällighet på en resa i San Fransisco som tände gnistan. På flyget hem så bestämde jag mig. Jag skulle öppna vårvariant på en “Burgeria”, säger Peter Nordin. Bar Burger Café har sitt näste i ett nybyggt glashus mitt i Kungsträdgården. Restaurangens centrala del utgörs av en lång bardisk i marmor som specialtillverkats i Italien och restaurangen rymmer 60 sittande gäster i en generös soffa eller vid baren. Utomhusserveringen har franska cafémöbler med plats för 144 gäster. Ambitionen med Bar Burger Café är att ge burgarutbudet i Stockholm ytterligare ett lyft och ny kärlek. Peter Nordin och teamet har satsat på en personlig atmosfär, noga utvalda råvaror och skapat en ”burger blend”. Receptet innehåller en mix av fyra olika styckdetaljer som ger rätt smak, struktur och precis den rätta känslan när man tar en tugga. Köttet mals dagligen vid en exakt kyld temperatur, alla såser görs efter egna recept och brödet är hembakat. Utöver burgare bjuds ostron, musslor, sallader och egentillverkad milkshake och en helt egen serie av italiensk glass, gelato. Här finns också ett 30-tal olika sorter hantverksöl från lokala amerikanska bryggerier och kända tillverkare i Brooklyn samt ett brett urval av lagrad whiskey och cocktails. Nyckelpersonerna på Bar Burger Café är köksmästaren Gustaf Nathorst, som närmast kommer från Stallmästaregården och barchef Gabriel Blomberg. – Jag föll direkt för idén när jag blev tillfrågad. Det finns så otroligt många varianter av burgare och det blir en utmaning och oerhört stimulerande att göra egna unika tolkningar av burgaren. Jag hoppas och tror ska älska vår tolkning, säger Gustaf Nathorst.
Burgercafé öppnar i Kungsträdgården
561
Förra artikeln