”Sedan tio år tillbaka bränner systrarna Lotta och Jeanette Florin sin egen sprit på Buustamons Fjällgård i Åre. På anläggningen, som ligger på Åreskutan 732 meter över havet, finns även härligt boende och en gourmetrestaurang. Sedan starten år 2000 har produktutvecklingen pågått stadigt och idag erbjuder Buustamon både klassiker såsom örtbittern ””Hojt”” och nya smaksättningar. Sedan första juli i år finns fyra snapsar från Buustamon på de tre, från gården, nämsta systembolagen, Östersund inräknad. Det har medfört att de gäster som besökt Buustamon och fått smak för snapsarna, kan köpa dem på Systembolaget. – Att få sälja på tre bolag i stället för bara ett som var möjligheten tidigare, har ökat vår försäljning med 50 procent sedan i juli, säger krögaren Lotta Florin. Lotta ser fram emot att utredningen om gårdsförsäjningen ska leda till att de får sälja själva, då trycket på Buustamons produkter är stort. – Om vi fick sälja våra snapsar här hos oss skulle vi få en turisttillströmning som skulle göra att vi kan heltidsanställa personal året runt. Idag har vi säsongsanställda och många på timmar som vi inte vågar ge tillsvidaretjänster, fortsätter hon. I dagsläget producerar Buustamons fjällbränneri 3.000 liter per år men skulle lätt kunna öka den mängden till 10.000 liter per år. Under året har systrarna Florin storsatsat på ny design med hjälp av reklambyrån Summer. De nya flaskorna speglar mystiken och traditionen kring Buustamon som från början var en fjällgård och värmestuga på Åreskutan. De surrealistiska, tecknade etiketterna är fulla av symboler och detaljer som för associationerna till Buustamon. – Nu hoppas vi få in våra snapsar på andra krogar, säger Lotta. Vi erbjuder fyra snapsar av helt olika karaktär som alla är brända på Åre källvatten och tillverkade på gården. Buustamons snapssortiment till försäljning är: Hojt – Det här är vår storsäljare, berättar Lotta. Hojt är en örtbitter som precis lagom söt med tydliga smaker av röda bär, lakritsrot och saffran. Buustasup – Buustasupen är en len och fin snaps med mycket smak av fänkål och kummin. Dessutom smaksätter vi den med lite 17-årig Mortlachwhisky. Vi har ett fat på gården som vi köpt på Speyside i Skottland. Den bidrar med finstämda vaniljtoner. Årevodka – Vår vodka är len och mjuk, fortsätter Lotta. Dessutom är det den enda svensktillverkade, glutenfria vodkan på Systembolaget. Björksavssup – Det här är en lite sötare snaps som passar dem som gillar flädersnaps bland annat. Den är lätt, frisk och för tankarna till fjället. Under hösten erbjuder Buustamon ett paket som de kallar för ””Smaka på fjället””. Här ingår bland annat tågresa tur och retur till Åre, spritprovning, bad i vedeldad tunna på gården, trerätters middag med drycker samt boende på Buustamon. – Intresset har varit över förväntan och vi har fullt med gäster hela september som vanligtvis är vår lågsäsong, avslutar Lotta. För mer information om Buustamons produkter se. www.buustamonsfjallgard.se”
1,2K