1

Byt laxen mot MSC-märkt gös på grillen i sommar

Gösens vita och fasta kött gör den till en utmärkt matfisk som passar att grava, koka in, steka eller fylla med färska örter och lägga på grillen. Du kan grilla den hel eller i filéer. Kom ihåg att torka fisken ordentligt innan du lägger den på grillgallret så att inte köttet fastnar.

 – Byt laxen mot gös i sommar! Den är svensk, vildfångad och en otroligt god fisk att grilla, säger Stefan Ekengren, köksmästare på restaurang Hantverket i Stockholm.

Den svenska gösen fiskas bland annat i Hjälmaren och Mälaren. Yrkesfiskarna i området har alltid fiskat hållbart och ansvarsfullt, de arbetar för ett livskraftigt fiskbestånd, minimerad påverkan på miljön och en effektiv förvaltning. Det har lett till att de klarar kraven för en MSC-certifiering. Gösfisket i Hjälmaren blev MSC-certifierat redan 2006 och nu 2017 är det gösfisket i Mälarens tur. MSC-märkningen innebär att du som konsument enkelt kan få reda att fisken kan spåras tillbaka till ett hållbart fiske.

 – För den som lever av och med naturen blir det självklart att vara rädd om det man får. Alla smågösar under 45 centimeter åker tillbaka i sjön. Nästa generation kanske också vill få fisk i sin ryssja, säger Anna Vesper Gunnarsson 17e generationens yrkesfiskare i Hjälmaren.

Du hittar svensk gös från Hjälmaren och Mälaren i välsorterade fiskdiskar och på bra restauranger. Hittar du ingen gös? Be gärna din handlare ta hem svensk vildfångad gös.

Tre tips när du ska grilla gös
– Om du har en pinfärsk gös – låt den ligga på rygg i en eller två dagar så blir köttet fastare.
– Rimma gösen för smakens skull och för fastare och saftigare kött. En 1/2 dl salt per liter vatten.
– Torka av gösen ordentligt med en ren handduk innan du lägger den på grillen så fastnar inte köttet mot gallret.

Fler tips och mer kunskap om vildfångad svensk gös hittar du på: svenskgös.se