C: Närmare gårdsförsäljning än någonsin tidigare

Livets Goda 3 May, 2018
Vin Det blev ett ja. Igår fattade riksdagen ett historiskt beslut som öppnar möjligheter för att tillåta gårdsförsäljning i Sverige. – Vi har aldrig varit närmare att tillåta gårdsförsäljning i Sverige än vi är idag, säger Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot och Centerpartiets miljöpolitiska talesperson.

På onsdageftermiddagen röstade riksdagen ja till förslag om att uppmana regeringen att arbeta för en lagstiftning som tillåter gårdsförsäljning i Sverige. Motståndet var hårt i debatten från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi är väldigt glada för beslutet, men det är samtidigt tydligt att Sverige behöver en ny regering och ett nytt ledarskap om det ska hända något i den här frågan, säger Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson.

Centerpartiet har drivit frågan i flera år, först under tidigare jordbruksminister Eskil Erlandsson som redan 2014 föreslog att bland annat Skåne skulle bli pilotregion. Idag har Region Skåne ansökt hos regeringen om att få bli försöksregion på en period om tre år.

– Att tillåta vin- och ölproducenter att sälja sina produkter i anslutning till den egna verksamheten är något som öppnar upp helt nya möjligheter för många företag, inte minst på landsbygden, säger Birte Sandberg (C), gruppledare Region Skåne.

Skåne är den region i Sverige med flest vingårdar, här finns 50 av landets 76 registrerade vinodlare. Ölbryggerierna i regionen blir också allt fler och att tillåta gårdsförsäljning är något många ser positivt på.

– Gårdsförsäljning är en viktig motor för besöksnäringen i Skåne och kommer betyda mycket för Skåne som mat- och dryckesregion. Intresset för att sälja och köpa öl och vin på gårdar och mikrobryggerier är stort bland både företagare och kunder, säger Patrik Holmberg (C), ledamot Regionala utvecklingsnämnden.

Eftermiddagens beslut är ett steg på vägen, men det krävs mer arbete för att göra verkligheten av gårdsförsäljning.
– Vi är övertygade om att den här frågan går att lösa om den politiska viljan finns, och det gör den verkligen hos oss, avslutar Kristina Yngwe (C). 

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet