Hem Vinvärlden Ca’Marcanda startar igång en höst fylld av Gaja

Ca’Marcanda startar igång en höst fylld av Gaja

av Livets Goda

Angelo Gaja är tveklöst Italiens mest kända och dynamiska vinpersonlighet. Hans viner har skördat större framgångar och fått fler utmärkelser än något annat italienskt vinhus. De vingårdsbetecknade vinerna Sori Tildin, Costa Russi och San Lorenzo tillhör de högst skattade och mest eftertraktade vinerna i världen. (Dessa kommer lanseras senare under hösten, håll utkik.)

Med Ca’Marcanda har Angelo Gaja förverkligat en av sina drömmar, att producera viner av världsklass längs den toskanska kusten. Angelo hade sedan länge planer på att slå sig ned i Bolgheri för att producera bordeauxinspirerade viner i en av Italiens mest spännande regioner. Med sedvanlig flitighet sökte Angelo med ljus och lykta efter den perfekta platsen. När han väl fann den, en sömnig olivlund i Bolgheri, återstod bara ett problem; ägarna ville inte sälja.

Ca’Marcanda är Piemontesiska och betyder något i stil med ”platsen för eviga förhandlingar” och åsyftar de ändlösa diskussioner Angelo förde med de tidigare ägarna innan de äntligen beslöt sig för att sälja. Ca’Marcanda ligger intill havet längs den toskanska kusten, rakt västerut från Siena. Det kustnära läget påverkar klimatet avsevärt. Här är dagarna varma och kvällarna svala, tack vare den svalkande havsbrisen. Jordmånen består främst av kalkrika lerjordar vilket gör Bolgheri till en idealisk plats för de franska druvsorterna Cabernet Sauvigon, Cabernet Franc och Syrah.

Årgång 2017 – Gaja, Toscana
Vinter och vår var torra och milda (230 mm regn från 1 maj till 1 oktober). Detta resulterade i friska, sjukdomsfria druvor. Den varma sommaren gjorde så att allt fokus vinmakningsmässigt lades på att skydda och bevara fräschör och balans i vinerna. I början av september kom 50 mm. nederbörd, vilket hjälpte till och druvorna nådde full mognad, om än lite oregelbunden.

Skörden startade redan den 7 augusti med Vermentino, Viognier och Fiano och slutade den 15 september med Cabernet-druvor. Sammantaget resulterade 2017 i en årgång med extremt låg produktion kombinerad med bra kvalitet.

Ca’Marcanda Magari 2017 Bolgheri DOP
Magari 2017 kommer från Gajas egendom Ca’Marcanda i Bolgheri. Det är en blandning av 60% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon och 10% Petit Verdot. Varje druvsort vinifieras separat innan de blandas och åldras minst 12 månader i flaska före första försäljningsdag. 

Artikelnr 90095 Magari Ca’Marcanda 2017 – 399kr
900 flaskor finns till försäljning

Ca’Marcanda Promis 2017 Toscana IGT
Promis 2017 är en blandning av Merlot, Syrah och Sangiovese och frukten kommer från Bibbona. Merlot spelar den ledande rollen i denna trio av druvor. Detta är det mest tillgängliga och matvänliga vinet från familjen Gaja i Toscana

Artikelnr 90231 Promis Ca’Marcanda 2017 – 299kr
1800 flaskor finns till försäljning

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING