Hem Instagram Ca’ Rugates 2020 Campo Lavei Valpolicella Superiore – smakfull ekologisk nyhet

Ca’ Rugates 2020 Campo Lavei Valpolicella Superiore – smakfull ekologisk nyhet

av Livets Goda

Valpolicellas lysande stjärna är utan tvivel corvina, en sent mognande druvsort och dessutom med naturligt hög syra. Den är med sin fyllighet ryggraden i vinerna oavsett om du har en Valpolicella, Ripasso eller Amarone i glaset. När den växer i de kalkrika eller vulkaniska jordarna så accentueras syran och den tämjs gärna med corvinone, rondinella, molinara och oseleta som alla bidrar med olika attribut. I våra glas, smakfulla Campo Lavei Valpolicella Superiore från familjefirman Ca’ Rugate.   

Ca’Rugate är en familjeangelägenhet som idag drivs av fjärde generationen Tessari. Utöver Valpolicella så producerar familjen Soave från den närliggande appellationen där den gröna garganega-druvan härskar. Verksamheten drivs med stor hänsyn tagen till ranka och jordmån och just detta vin från Campo Lavei-vingården och som nu lanserats tillfälligt på Systembolaget är ekologiskt certifierat. Vinet ser delvis appassimento-behandling, det vill säga druvorna torkas under några månader och tillsätts senare i en Valpolicella som jäst klart utan torkade druvor. Den andra jäsningen skänker vinet mer fyllighet och lagras även uppåt 10 månader på fat.

Livets Godas chefredaktör om Ca’ Rugates

2020 Campo Lavei Valpolicella Superiore

Här är vi i klassisk vinmark och med en klassisk blend bestående av corvina, corvinone och rondinella från limestone-rika lägen som sätter sin prägel och där en del av frukten fått torka innan de tillsatts i vinet. Ett snyggt hanterat finlir ger i processen en tilltalande kombination av kalkmineralisk skärpa, fräscht trimmad sötma, saftiga tanniner och insvepande maritima vindar i en välutvecklad lavendelpenslad körsbär- och vinbärsfruktighet. Det är ett ypperligt vardagsvin med stor social medkänsla. Ett bra och smakfullt vin som ska intas svalt idag och inom ett par år.

90+ p

Ca’Rugates ekologiska Valpolicella Superiore Campo Lavei är en tillfällig nyhet i Systembolagets sortiment. Vinet finns i drygt 150 butiker och kan beställas till övriga utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 14,5%) har artikelnummer 90179 och kostar 189 kronor.

Till Campo Lavei på Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING