LG-Tipsar: En cab med gott om tjuskraft från Nederburg

Livets Goda 14 Nov, 2018
Vin Sydafrikas moderna vinnäring må vara relativt ung men samtidigt så är man knappast någon duvunge i sammanhanget då vin har producerats sedan 1650-talet när holländarna slog sig ner där vi idag finner Kapstaden. Ättlingarna till de första kolonisatörerna, boerna, fick stort inflytande över landet även om andra emigranter också lockades dit. En av dessa var tysken Philippus Wolvaart som 1791 köpte en egendom i Paarl av det nederländska ostindiska kompaniet. Han och hustrun Margaretha startade att bruka jorden och år 1800 lät Philippus uppföra den herrgårdsliknande byggnad som sedermera blivit något av en symbol för producenten Nederburg.

Än idag är herrgården med bergen som bakgrundssceneri en central punkt för Nederburg där bland annat den årligen återkommande vinauktionen tar plats, evenemanget där de bästa faten auktioneras ut till högstbjudande. Och så har man skapat The Manor House, en serie viner som inspireras av och hyllar ett historiskt viktigt monument för Nederburg.

I veckans LG-Tipset finner ni 2016 The Manor House Cabernet Sauvignon från den klassiska egendomen som upplever något av en renässans och som kammat hem fler utmärkelser än något annat vineri de senaste åren i landet.

Livets Goda om 2016 Manor House Cabernet Sauvignon
Redan i doftspektrumet inser vi att charmen är i on-läge och att mer än en person lär falla för denna skönt småblommiga och mörkbäriga cabernet som även bjuder på stjälkig örtighet, söt piptobak och en fatkryddig nyans. Med luftning så blir svartvinbärsinslagen mer tydliga och det florala drar åt viol. Bra djup och inte minst intensiteten bidrar till att förstärka doftintrycken.

Smaken fortsätter på det inslagna spåret med gott om tjuskraft samtidigt som tanninerna visar bra grepp och att de hör till en cabernet sauvignon. Och så styr syran upp den generösa bärfrukten som närmast får en saftig känsla innan tätheten och fathintarna med kakao och vanilj i spetsen tar vid. Avslutet är fint kvardröjande, kryddigt och med ett diskret grönt inslag. Summa summarum, ett riktigt gott och balanserat vin som dessutom lär växa med två-tre års lagring.

89 poäng / Livets Goda

2016 Manor House Cabernet Sauvignon
Nr 6563, 750 ml, (14%), 119 kr
Western Cape, Sydafrika

Vinet finns på hyllan i ca 44 Systembolag, men kan såklart beställas till din föredragna butik.
Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Serveringstips:
2016 The Manor House Cabernet Sauvignon, som lagrats på fransk och amerikansk ek i 21 månader, gör sig förträffligt till mörkare köttanrättningar, tål krydda men fungerar dessutom ypperligt som sällskapsvin och till en bit lagrad herrgård.


Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet