Hem Vinvärlden LG-Tipsar: En cab med gott om tjuskraft från Nederburg

LG-Tipsar: En cab med gott om tjuskraft från Nederburg

av Livets Goda

Än idag är herrgården med bergen som bakgrundssceneri en central punkt för Nederburg där bland annat den årligen återkommande vinauktionen tar plats, evenemanget där de bästa faten auktioneras ut till högstbjudande. Och så har man skapat The Manor House, en serie viner som inspireras av och hyllar ett historiskt viktigt monument för Nederburg.

I veckans LG-Tipset finner ni 2016 The Manor House Cabernet Sauvignon från den klassiska egendomen som upplever något av en renässans och som kammat hem fler utmärkelser än något annat vineri de senaste åren i landet.

Livets Goda om 2016 Manor House Cabernet Sauvignon
Redan i doftspektrumet inser vi att charmen är i on-läge och att mer än en person lär falla för denna skönt småblommiga och mörkbäriga cabernet som även bjuder på stjälkig örtighet, söt piptobak och en fatkryddig nyans. Med luftning så blir svartvinbärsinslagen mer tydliga och det florala drar åt viol. Bra djup och inte minst intensiteten bidrar till att förstärka doftintrycken.

Smaken fortsätter på det inslagna spåret med gott om tjuskraft samtidigt som tanninerna visar bra grepp och att de hör till en cabernet sauvignon. Och så styr syran upp den generösa bärfrukten som närmast får en saftig känsla innan tätheten och fathintarna med kakao och vanilj i spetsen tar vid. Avslutet är fint kvardröjande, kryddigt och med ett diskret grönt inslag. Summa summarum, ett riktigt gott och balanserat vin som dessutom lär växa med två-tre års lagring.

89 poäng / Livets Goda

2016 Manor House Cabernet Sauvignon
Nr 6563, 750 ml, (14%), 119 kr
Western Cape, Sydafrika

Vinet finns på hyllan i ca 44 Systembolag, men kan såklart beställas till din föredragna butik.
Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Serveringstips:
2016 The Manor House Cabernet Sauvignon, som lagrats på fransk och amerikansk ek i 21 månader, gör sig förträffligt till mörkare köttanrättningar, tål krydda men fungerar dessutom ypperligt som sällskapsvin och till en bit lagrad herrgård.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING