Hem Vinvärlden Cabernet franc i världsklass – El Enemigos Gualtallary

Cabernet franc i världsklass – El Enemigos Gualtallary

av Livets Goda

Alejandro Vigil är chefsvinmakaren vid Catena Zapata, mannen bakom storheter som bland annat de precisa och lysande chardonnayerna White Bones & White Stones samt vingårdsmärkta malbec från hög höjd och hans betydelse för argentinsk vinmakning kan inte nog understrykas. Med El Enemigo visar han upp en annan sida, en mer transparent stil och även om det fortfarande är tät frukt så är slutlagringen på foudres, riktigt gamla sådana, något som skänker en annan dimension till vinet. Vi drog korken på toppvinet Gran Enemigo i årgång 2013, ett vin som består av mestadels cabernet franc och som backas upp av 15 procent malbec. Hög höjd, närmare 1500 meter över havet, och gamla stockar….ja detta är en stor, stor upplevelse som ännu är i sin linda men likväl formligen skriker ut balans.

2013 Gran Enemigo Single Vineyard Gualtallary Redan på nosen så börjar man fundera i termer av grandios cabernet franc för det är inget snack om vilken druva det är som sätter ner foten. Det är vitpepprigt, snyggt diskret stjälkigt och så är det blott subtila hintar från den initiala lagringen på 500-liters fat där en femtedel var nya. Svalheten är fascinerande samtidigt som det visar upp solvärme och så vilar det något osande mineraliskt över vinet. Du vill bara sitta där och sniffa egentligen men så smakar du och inser det är precis lika förbaskat stort i gommen. Det är nu det börjar bli på riktigt, vinet närmast ger en svävande känsla samtidigt som det är tätt och grandiost. Tanninerna smeker men mörbultar på en och samma gång, syran säkrar att bygget är galet fräscht och så kommer lite pepprighet, tobak och stjälk med och lyfter det hela än mer. Ännu i sin linda men likväl så njutbart – fast vi vet – det kommer vara än mer komplexitet om några år.

Att förena transparens med kraft på detta vis är det få som kan. Alejandro vet hur man gör och nästa gång vinet lanseras i Sverige, 2014 lär nog kunna landa senare i år, så slå till om du älskar cabernet franc-dominerade viner och vill vidga vyerna till Sydamerika.

Intrycket: 95/100 LGP

Importör i Sverige är Vinunic.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING