Hem NyheterVinnyhet Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2019

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2019

av Livets Goda

Den 19 augusti klockan 10.00 lanseras Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2019 som en tillfällig exklusiv lansering på Systembolaget med 1.200 flaskor. Vinmakare är den prisade Méo Sakorn-Sériès.

Château de Cabidos ligger i sydvästra Frankrike, nästan precis mellan Biarritz och Toulouse. Vinet tillverkas av 100 procent Petit Manseng som skördas för hand i små backar för att inte skada druvorna. Man använder små pressar och 1000-liters tankar för att kunna vinifiera olika lotter separat. Jäsningen sker i små ståltankar och efter det lagras vinet tolv månader i två till tre år gamla bourgognefat.

Produktchef Anders Rüster om vinet:
”Precis som en torr tysk riesling har Cabidos Gaston Phoebus en liten restsötma, åtta gram per liter, men den höga syran gör att vinet upplevs som torrt. Den lilla restsötman gör vinet delikat och enkelt att kombinera med många olika sorters mat som till exempel rätter med fisk, skaldjur, kyckling och ljust kött. Det fungerar även utmärkt med sydostasiatiska smaker”.

Vinmakare sedan Sedan 2007 är Méo Sakorn-Sériès vinmakare på Château Cabidos. Méo är något så ovanligt som en thailändsk vinmakare i Frankrike.

Château de Cabidos, grundat 1419, är en liten familjeägd producent strax söder om byn Cabidos. Vinmakare sedan 2007 är Méo Sakorn-Sériès. Méo är något så ovanligt som en thailändsk vinmakare i Frankrike. Hon utsågs av Guide Hachette 2020 till årets vinmakare i sydvästra Frankrike för sina fantastiska Petit Manseng-viner. Hon har även fått Ordre National du Mérite av den franska presidenten för sina insatser inom jordbruksnäringen.

Château Cabidos har nio hektar vingårdar varav sju är planterade med Petit Manseng. Jordmånen består av kalkhaltig lerjord med högt inslag av stenar och grus vilket ger bra dränage.

Petit Manseng är en vit druvsort av pyreneiskt ursprung som odlas främst i sydvästra Frankrike. Av alla druvor i Manseng-familjen är det Petit Manseng som ger viner av högst kvalitet. Druvorna är små och tjockskaliga. Druvsorten ger små skördar och de flesta Petit Manseng-bönder producerar cirka 15 hektoliter vin per hektar.
Även om Petit Manseng är vanligast i sydvästra Frankrike har den också tagit sig in i Spanien, främst den baskiska regionen, och vidare till Australien och USA, särskilt Virginia. Druvan odlas i mycket mindre kvantiteter än dess större, mer produktiva kusin Gros Manseng, men den anses ofta vara den överlägset bästa av de två.

 

Château de Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2019 släpps den 19 augusti på Systembolaget.

Nr 94588 · Flaska 750 ml · 14,5 % · Pris 179 kr · Antal flaskor: 1.200

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING