Hem Vintips Caffo Amaro Sprint “Reloaded Edition” – bitter lycka

Caffo Amaro Sprint “Reloaded Edition” – bitter lycka

av Anders Enquist

Caffo Amaro Sprint är den första örtlikören som producerades av Distilleria Caffo, som nu släpps i limiterad upplaga med sin ursprungliga etikett. Amaro som är lika med bitter på italienska.

Caffo Amaro Sprint

Caffo´s historia började med Giuseppe Caffo Mastro Distillatore i slutet av 1800-talet, när Giuseppe själv vid foten av Etna, började destillera marc och grundade det italienska företag som fortfarande bär hans namn. Med tiden påbörjades produktionen av likörer erhållna från gamla recept och hantverket som mästerdestillatör gick i arv från Giuseppe till hans son Sebastiano som tillsammans med sina bröder startade företaget “Fratelli Caffo – Distillerie di alcole, brandy e tartarici” och återaktiverade ett gammalt destilleri i Limbadi, Kalabrien. Idag är det Giuseppes sonson och hans son Sebastiano som ansvarar för verksamheten i en grupp företag som kontrolleras av holdingbolaget CAFFO 1915 srl. Den 19:e januari lanserades Caffo Amaro Sprint som tillfällig lansering på Systembolaget.

”Vi är stolta över att kunna introducera Caffo Amaro Sprint på den svenska marknaden. Denna produkt byggde Distilleria Caffo till vad vi är idag och är verkligen en genuin amari från Kalabrien” uttalar Sebastiano Caffo i en pressrelease.

Livets Goda provar och konstaterar att vi har en bra, viskös och suggestivt bitter pjäs, som vi gärna återkommer till…

Caffo Amaro Sprint, 31%

Italien / Distilleria F.lli Caffo / 700 ml / Nr 92011 / 249 kr / 92
Amaro Sprint var startskottet för Caffo inom bittersektorn, och den lanserades omkring 1963 med  den underbara sloganen “In the race towards success, a stop to keep fit!”, på svenska “I kapplöpningen mot framgång, ett stopp för att hålla sig i form!”. Tiderna var lite annorlunda då, och även kanske lite mer avslappnat, om vi uttrycker det så. Nu kör Caffo således en “Reloaded Edition” av det hela med retrokänsla och originalutförande på buteljen.
Allt det här gör ju att man bara måste älska det hela oavsett vad det smakar, så det är ju tur att Amaro Sprint är en riktigt bra akt med kramande viskositet, försiktig kaffebeska och chokladiga hintar, fina apelsiniga zestyttringar, suggestiv bitterhet, kryddighet och slutligen en väl integrerad örtighet som vet att uppträda nyanserat och inte ”skrika” ut sin behörighet. Perfekt serverad sval med eller utan en sträng av citrusskal, också med eller utan is.

RELATERAD LÄSNING