Hem Vinvärlden Calvet Sauvignon Blanc med hälleflundra

Calvet Sauvignon Blanc med hälleflundra

av Livets Goda

HÄLLEFLUNDRA 800 g hälleflundra skurna 4 bitar Några klickar osaltat smör POTATIS Ca 12 potatis beroende hur många ni vill äta En knippe dill SMÖRSÅS 200 g smör 1 dl vispgrädde 2 dl crème fraiche Saften från en halv citron 1 tsk cayennepeppar Riven pepparrot Wasabi efter tycke och smak Salt Mald vitpeppar Så gör du: HÄLLEFLUNDRA Bred smör över fisken (båda sidor) likt en smörgås och strö en nypa nymald vitpeppar över. Salta försiktigt. Baka i ugnen på 120 grader tills fisken når en innertemperatur på 49 grader. Ta ut och låt vila några minuter innan servering. POTATIS Koka potatisen i lätt saltat vatten tills den där mjuk men fortfarande håller ihop. Häll av vattnet och vänd ner en klick smör och rikligt med dill. Smaka av. SMÖRSÅS Bryn smöret i en stekpanna tills den börjar få färg och lite till. Vänd ner vispgrädde och creme fraiche och vispa ordentligt. Låt koka ihop någon minut så att smakerna sätter sig. Smaksätt med citronsaft och cayenne och smaka av med salt. Ibland är man sugen på mer brynt smör och då gör du helt enkelt en sats smör till vid sidan. SERVERING Servera allt på en klassiskt vis med fisken först och sedan såsen över. Avsluta med potatisen och riv pepparrot över. Ställ wasabi vid sidan och våga prova. En hitsingel! Vinet till: Calvet Sauvignon Blanc 2014 NR 74725 / 11,5 % / 119 KR I Calvet SB från Bordeaux är inga fat involverade men vinet besitter trots detta en elegant rondör, komplexitet, längd och ett djup som är smått imponerande. Doften är harmonisk, ursprungstypisk och lätt aromatiskt ren i fruktinslagen. I smakstrukturen finns en mineralisk fräschör och frukten är generös och bjuder på toner av krusbär, päron, persika, passionsfrukt och svartvinbärsfärgad viol fint legerade i varandra och med en balanserad syra. Till sist finns här också en skön kryddkick som sätter sig fint i övergommen. Mycket snyggt. Lika snyggt är här matkombinationen där vinets syra och strama mineralitet lyfter upp hela rätten, vilket rättens smör-rikedom behöver. Vidare klarar Calvet både wasabin och pepparoten, som tillsammans sätter en läcker knorr på det hela. Hälleflundran tillsammans med smöret lockar även fram vinets fruktkoncentration, och det utan att tappa vare sig fräschör eller elegans. Smakrikt, fräscht och ytterst gott!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING