Hem Vintips Camins Callet 2023 – svenska Son Antem på Mallorca övertygar

Camins Callet 2023 – svenska Son Antem på Mallorca övertygar

av Livets Goda

Camins Callet 2023: Historien, skriven i Livets Goda, om vinhandlaren Johan Lidby som efter många år i branschen, tog steget fullt ut och satte sig själv och hela sin familj i rollen som vinmakare och vinproducent på Mallorca med allt vad det innebär. En utmanande roll minst sagt, men som Johan sa till oss den där eftermiddagen på Livets Godas redaktion, efter att vi hade provat den första officiella årgången av vinerna; ”Hade man varit rädd för allt som är svårt och besvärligt, så hade man ju inte gjort någonting.”

Men vinerna från första årgången stod pall och levererade ett resultat som visade på att familjen Lidby redan från start var ute på god jord. Alla viner sedan premiären har vi följt noga och idag sätter vi vinet Camins Callet 2023 i fokus då den nu lanseras på Systembolagets Tillfälliga sortiment.

Callet är en inhemsk druva med stora klasar och inte sällan stora färgskiftningar i druvorna, vilket på ett naturligt sätt ger ljusa viner med inte sällan en aromatisk mörkare kryddetsning som ger intensitet och längd. Callet kan ofta ge stora skördar men på Son Antem växer de på välexponerade terrasser med mager kalkhaltig jord som tvingar plantorna att jobba hårt för att producera druvorna med ett lågt skördeuttag som följd. Årgång 2023 var ett utmanande år på grund av torka och långvarig blomning, och krävde också en tuff selektering av frukten, vilket resulterade i ett skördeuttag om mindre än 25 hl/ha. Druvorna skördades 21-23 augusti, jäsningen tog 13 dagar och allt pressvin återfördes till blenden. Vinet lagrades i ståltank på sin jästfällning fram till buteljering som skedde utan vare sig klarning eller filtrering.

I Livets Goda #162 kan ni läsa en stor artikel om Bodegas Son Antem (HÄR).

Camins Callet 2023

Chefredaktör Anders Enquist om Son Antem Camins Callet 2023

Familjen Lidby har gjort ett avundsvärt jobb med förverkligandet av sina vindrömmar med egendomen Bodegas Son Antem på ”ön”. Första officiella årgången 2021 kändes överraskande rättrådig och 2022 bekräftade hur snabbt man satt många delar. Camins visade upp sig för första gången 2022 och nu med 2023 får vinet en lansering på Systembolaget. Och visst är det lite exotiskt med en svensk vinmakare på Mallorca, och nog kan detta generera extra positiva omdömen från kreti och pleti.

Bortsett från detta så är faktumet att Camins är ett riktigt bra vin. En utmanande årgång gav i slutändan efter en tuff selektering druvor av riktigt hög kvalitet. Det finns en lite reduktiv öppning, men med lite luft under vingarna släpps det fram mörkt aromatisk kryddighet i rödare körsbär och röda äpplen med en karamelliserad hinna, ackompanjerat av hallonsmekta smultron och i en transparent smårobust finess, terroir med steniga och kalkiga mineraler och havsvindande vegetala fästen av både ört, lokal skog och vinbuskar.

Mycket uttryck med andra ord, men inte allt på en gång, mer fördelat, sammansvetsat och med nyanserade rörelser. Markerande tanniner med rofylld intensitet och fin finish med ett juicy fäste och små nyanser av tobak sätter en stilfull punkt över i:et.

91

Camins Callet 2023
Nr 93938 (750 ml) 12%, 239 kr
Mallorca, Spanien

Vinet finner man i dagens lansering på Systembolaget HÄR

Vingårdar i skymning, Bodega Son Antem. Foto: Johan Lidby

RELATERAD LÄSNING