Hem Vinvärlden Campo Lavei Valpolicella Superiore 2021 – en sofistikerad årgång

Campo Lavei Valpolicella Superiore 2021 – en sofistikerad årgång

av Livets Goda

Campo Lavei: En av druvorna vi förknippar tydligast med Valpolicella är utan tvivel corvina. Den är ryggraden i vinerna oavsett om du har en Valpolicella, Ripasso eller Amarone i glaset. När den växer i de kalkrika eller vulkaniska jordarna så förstärks syran och den tämjs gärna med corvinone, rondinella, molinara och oseleta som alla bidrar med olika attribut. I våra glas har vi årets nybuteljering av Campo Lavei Valpolicella Superiore från familjefirman Ca’ Rugate, som i fredags lanserades på Systembolaget.

Ca’Rugate är en familjeangelägenhet som drivs av fjärde generationen Tessari. Utöver Valpolicella så producerar familjen Soave från den närliggande appellationen där den gröna garganega-druvan härskar. Verksamheten drivs med stor hänsyn tagen till ranka och jordmån och just vinet i våra glas är ekologiskt certifierat. Druvblenden lyder 45% corvina 40% corvinone 15% rondinella och mognaden sker i fat under 8-10 månader.

Campo Lavei

Livets Goda om Campo Lavei Valpolicella Superiore 2021 

Ca’Rugate är inte bara en familjeangelägenhet, det är en domän som jobbar utsökt i fråga om precision och perfektion med känsla och vininlevelse. Camplo Lavei är ett förträffligt exempel på både det och påstötningen om hur välskapta Valpolicella viner kan vara, och samtidigt prisåtkomliga. I druvblenden corvina, och corvinone i ungefärligt lika delar, och så en mindre del rondinella, skördat från Vingården Campo Lavei på kullarna i Montecchia di Crosara Montecchia di Crosara.

Huset plockar fram en hel del skönhet och stringent yppig elegans i årgången. Frukten har en vital mognad med vuxet uppträdande i den rödnosigt lavendelpenslade nerven av körsbär, unga röda äpplen, fikon och vinbär. Den kalkrika jordmånen har ett friskt genomdrag och speglar av sig ådror av citrus vilket förvaltas av ett utsökt stenrösigt tannindriv som agerar med dansanta steg. Det är en sofistikerad årgång av Campo Lavei, och det är bra.

91p

Campo Lavei Valpolicella Superiore 2021
Nr 90179 (750 ml) 14,5%, 199 kr
Valpolicella, Italien

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING