1

Cantine Riondos 2016 Castelforte Amarone della Valpolicella – stabil leverans, igen!

Amarone är en svensk favorit och för många har vinstilen agerat inkörsport till ytterligare upptäcktsfärder och fördjupade kunskaper kring vinets värld. 119 olika amarone på Systembolaget bekräftar blott populariteten men gör det såklart också svårare att välja. I det billigare segmentet så är fallgroparna flera men ett som sticker ut för konsekvent och jämn kvalitet är kooperativet Cantine Riondos amarone – nu i 2016-årgången.

Växtsäsongen 2016 i Valpolicella hade faktiskt en hel del likheter med det så ansedda 2015, av flera hyllat som en av de främsta årgångarna för amarone. Men nog var det en och annan vinbonde som kände oron krypa närmare när det myckna regnandet i maj och juni höll på att ställa till det för en tidig vår och knoppning. Men sen kom värmen och stabiliteten och skörden gav viner med skärpt syra och fina sockerhalter – utmärkta förutsättningar med andra ord för vinerna att utvecklas under många år. Riondos instegs-amarone med vinmakare Giorgio Marchiotto vid rodret bekräftar detta, ett vin som lagras på större slavonska ekfat.

Niklas om 2016 Castelforte Amarone della Valpolicella från Cantine Riondo

Stor, omfamnade doft med klassiska amarone-attribut såsom den torkade frukten, russin och fikon, tobak, kryddhylla, plommon och karamelliserade körsbär. En violblommighet kikar fram med luft i glaset. Tät och intensiv smak där en viss rondör kan skönjas men som försvinner i samma ögonblick som citrussyrligheten äntrar scenen. Fatkryddiga nyanser, mjölkchoklad inte minst, och så mixas de torkade frukterna med mörkbäriga inslag. Markerade tanniner bidrar till fräschören och är också litet av årgångens signum. Avslutar med viss bitterhet, precis som det ska vara.

87 LGP

Den nya årgången av Castelforte följer med bravur upp den strålande 2015, inte minst så finns det en fräschör i smaken som tilltalar. Vinet finner du i 235 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad. Det finns även magnumflaskor (1500 ml, 15%) tillgängliga av vinet och denna storlek finner du i 45 butiker. Artikelnumret är 12379 och en flaska  (750 ml, 15%) kostar 179 kronor. En magnumflaska betingar ett pris om 379 kronor och har samma varunummer.