Hem Vinvärlden Caprais sagrantinoviner på topp

Caprais sagrantinoviner på topp

av Livets Goda

I Umbria, ”Italiens gröna hjärta”, ligger kvalitetsproducenten av Sagrantino di Montefalco, Arnaldo Caprais egendom i sköna Val di Maggio, dalgången nedanför den granna staden Montefalco. Regionen påminner om Toscana med dess böljande, kulliga landskap men ligger placerad mellan nämnda region åt väster och Marche åt öster, vilket innebär att området alltså inte har någon havsinfluens utan ett kontinentalt klimat med varma, torra somrar och kalla vintrar med förekommande snöfall. Den steniga jordmånen är kalkrik med inslag av lera. Landets sommelierförening har utnämnt Caprai till Italiens bästa vinproducent och toppvinet 25 Anni Sagrantino di Montefalco har varje årgång det producerats erhållit 3 glas i Gambero Rosso. Marco Caprai har samarbetat med oenologer och universitetet i Milano i olika projekt för att värna områdets sagrantinodruva genom forskning och experiment där man provat olika odlingsförhållanden, mesoklimat, beskärning och så vidare i sin iver att få fram absolut bästa kloner för absolut bästa möjliga frukt till sina viner. Druvan har odlats i området i 400 år, antagligen medhavd från Turkiet av anhängare till helige Fransiscus, vilka vinifierade den till nattvardsvin. Antagligen var vinet på den tiden sött, eftersom man torkade druvorna före vinifikationen, avstannade jäsningen och därav erhöll ett sött vin på grund av sockerkoncentrationen. Idag är de torra sagrantinovinerna dominerande men ett antal producenter tillverkar även en passitovariant i liten skala, så även Caprai. Arbetet mot kvalitetsutveckling fortgår och ständiga förbättringar eftersträvas genom nya beskärningstekniker, högre densitet plantor per hektar och dylikt. Producenten arbetar sedan 1995 med ”sustainable winegrowing”, ett begrepp som på svenska kan översättas hållbar vinodling och för Caprai sammanfattas med mottot ”reducera, återanvänd, återvinn”! Viner 2009 GRECANTE GRECHETTO DEI COLLI MARTANI DOC / EJ TILLGÄNGLIG / 89 LGP Vintypen är historisk i Montefalco och skänktes enligt sägnen av vinbönder till samhällets prinsar och kardinaler. Med detta vin vilket är tillverkat av grechettodruvor som handplockats från cordon-beskurna rankor, bevarar Caprai denna vintradition. Musten jäser i ståltankar i låg temperatur efterföljt av 3 månaders lagring i tank samt ytterligare 3 månader i flaska. Utseendet är medelintensivt halmgult och doftar av mandel, mineral, gula frukter i friskt och fräscht utförande och stram, citrusfrisk smak med samma karaktär som doften. Ett elegant vin som fungerar ypperligt som aperitif eller matchas till eleganta fiskrätter. 2007 MONTEFALCO ROSSO MONTEFALCO ROSSO DOC / NR 94415 / 119 KR / 89 LGP Vinet är en blandning av 70 % Sangiovese, 15 % Sagrantino och resten Merlot från cordon de royat beskurna rankor. Efter vinifikationen lagras vinet 12 månader i mestadels stora Botti och en liten del franska, små ekfat samt ytterligare 4 månader i flaskan. Det djupt rubinröda, heltäckande utseendet följs av en ren, generös, körsbärig doft med inslag av likör och choklad. Smaken är balanserad med välintegrerad fruktkaraktär av röda bär, mörka körsbär och lite bittermandel, rik och fyllig med mjuk men inramande struktur samt ren avslutning. Vinet är moget och drickfärdigt, gärna tillsammans med tunna skivor charkuterier av olika slag och goda oliver. 2004 ROSSO OUTSIDER IGT UMBRIA / BS 87984 / 415 KR / 92 LGP Ett IGT-vin i modern stil av franska druvsorter varav hälften är Cabernet Sauvignon och hälften Merlot vars rankor även de är beskurna i cordon de royat. Musten jäser och skalmacererar vid maximum 30 grader i 23-26 dagar och lagras därefter 18 månader i små, franska ekfat samt 8 månader i flaska. Färgen är djupt rubinröd som går mot granat vid brämet. Doften är utvecklad och aning sötfruktig med toner av blyerts, mörk frukt, körsbär, chokladpralin och bakom alltihop finns inslag av blommighet. Syran är ungdomligt frisk och lyfter smakens körsbärsfrukt och den silkiga tanninen balanserar helheten som är koncentrerad men elegant. Eftersmaken är lång, finstämd och slank. Vinet är utmärkt redan nu och kan drickas till en kryddig och mustig älggryta eller lagras ytterligare flera år. 2005 COLLEPIANO SAGRANTINO DI MONTEFALCO DOCG / NR 94416 / 249 KR / 92 LGP Sagrantinodruvorna är skördade i kulliga Collepiano, vilket betyder just ”de mjuka kullarna”, och vinet med samma namn får enligt Caprai representera pånyttfödelsen av vinregionen och druvan som är unik för Montefalco. Dessa rankor är beskurna och uppbundna enligt cordone speronato. Musten skalmacereras i 26-28 dagar med konstant överpumpning för att extrahera så mycket som möjligt av komponenterna. Vinet lagras därefter 22 månader i små, franska ekfat samt 6 månader i flaska. Årgången anses som mycket god och gav struktur, färg samt elegans till vinerna. Utseendet är djupt med mörk rubinröd färg som blir aning ljusare vid kanten. Doften är fylld av körsbär, likör, kryddor och kött följt av den fylliga, koncentrerade smaken med stadig struktur, kännbar tannin och härlig fruktkaraktär av mörka bär, plommon, körsbär, choklad och aning vanilj. Avslutningen är lång och intensiv. Vinet är fortfarande ungt och strävt men karafferad och kombinerat till en saftig, mör köttbit med vitlökssmör samt svampragu fungerar det utmärkt att njuta redan nu. 2000 COLLEPIANO SAGRANTINO DI MONTEFALCO DOCG / EJ TILLGÄNGLIG / 94 LGP Utseendet är djupt rubinrött gåendes mot granat utåt kanten. Doften är utvecklad, djup och tilltalande med aning sötma i fruktighetens björnbär, plommon och körsbär. Smaken är balanserad mellan komponenterna och strukturen, rik och fyllig av frukt, likör, kryddor och aning blommighet. Den silkiga texturen känns sofistikerad och helheten ytterst elegant och sammetslen. Eftersmaken är lång och smekande. 1999 COLLEPIANO SAGRANTINO DI MONTEFALCO DOCG / RS 85146 / 392 KR / 94 LGP Årgången gav enligt Marco mjukhet och elegans till vinerna och liknar 2004. Vinet har ett utvecklat, medelintensivt utseende av vacker rubinröd färg som tonas av till granat vid kanten. Doften är mogen och sublim med eleganta inslag av björnbär, plommon, mörka körsbär och bittermandel, eskorterat av smaken vars friska syra lyfter helheten av koncentrerad men elegant fruktighet. Helheten utstrålar balans och finess i fyllig, koncentrerad stil med fokus ända ut i avslutningen som är lång och fruktig, animalisk och kryddig. Ovanstående flight av röda viner ackompanjerades av krämig svamprisotto toppad av frasigt stekt kalvbräss. Perfekt kombination, där krämigheten och svampen mildrade kraftfulla tanniner, den härliga körsbärsfrukten i vinet som omhuldade sältan och den läckra kalvbrässen som blev pricken över i. 2005 25 ANNI SAGRANTINO DI MONTEFALCO DOCG / EJ TILLGÄNGLIG / 92 LGP Producentens toppvin tillverkades första gången för att fira firmans 25-års jubileum år 1993. Druvorna är noga selekterade från cordon de royat beskurna rankor från utvalda vingårdslägen. Musten jäser i stora, gamla ekfat och skalmacereras i 30 dagar med överpumpning för att utvinna så mycket som möjligt av skalets komponenter och lagras därefter 24 månader i små franska ekfat efterföljt av 6 månader i flaska. Utseendet är djupt och mörkt rubinrött. Doften är djup och tät med toner av mörka frukter och bär, samt ekfat, kryddor och kött. Smaken är ung, fyllig, koncentrerad och sträv med karaktär av mörk, mogen frukt, svarta körbär, läder, kryddnejlikor och vanilj. Eftersmaken är lång och avslutas med aning eldighet i svalget. Helheten är ung och vinet bör absolut lagras för att utveckla alla karaktärer. 2004 25 ANNI SAGRANTINO DI MONTEFALCO DOCG / BS 73086 / 719 KR / 96 LGP 2004 anses vara en mycket god årgång och vinet är intensivt, mörkt, rubinrött med aning stick av granat. Doften är något utvecklad med aning sötfruktiga toner av björnbär, körsbär, likör, mörk choklad och inslag av rått kött. Komplexiteten kommer igen i smaken som också är elegant men koncentrerad, silkig men strukturerad och innehåller samma karaktär som doften. Eftersmaken är smekande och lång samt avslutas rent och mineraligt. 2003 25 ANNI SAGRANTINO DI MONTEFALCO DOCG / BS 87986 / 715 KR / 95 LGP Utseendet är djupt, mörkt rubinrött som ljusnar vid kanten. Doften är animalisk av blod, rått kött, charkuteri samt även mörkfruktig och bärig med inslag av lakrits. Smaken är harmonisk och utvecklad, balanserad och elegant samt fokuserad och lång i eftersmaken. Karaktären är komplex av både köttig och fruktig stil med behaglig textur och smekande avslut med mineralig ton. Fullkomligt drickfärdig nu. 2000 25 ANNI SAGRANTINO DI MONTEFALCO DOCG / EJ TILLGÄNGLIG / 95 LGP Årgången gav mycket gott uttryck i vinerna enligt Marco. Vinet har ett djupt, mörkt rubingranatigt utseende följt av doftens animala karaktär med toner av rått kött, järn och salami men även körsbär, kryddor och ekfat. Smaken är fruktkoncentrerad men mycket tanninrik som nästan tar över helheten, men mellanregistret är däremot harmoniskt, sublimt och silkigt och ger en koncentrerad och fruktig upplevelse. Avslutningen lång, sammetslen och fokuserad vilket ger helhetsupplevelsen rikedom och fyllighet av frukt och struktur som gör att vinet gärna lagras ännu en tid för att alla komponenter ska falla på plats. Denna flight ackompanjerades av oxfilé med salviadoftande potatiskaka, bönor och mörk, blank sås. Den proteinrika maträtten harmonierade väl med de kraftfulla, tanninrika vinerna vars koncentrerade men eleganta frukt utgjorde en utmärkt kombination med mustigheten i kött, sås, potatis och bönor. Dessa viner behöver rött eller vilt kött med mustig sås och krämiga tillbehör för att bäst komma till sin rätt. 2006 PASSITO SAGRANTINO DI MONTEFALCO DOCG / EJ TILLGÄNGLIG / 93 LGP Passito innebär att de noga selekterade druvorna får torkas efter skörden för att sockerkoncentreras och sedan avbrytas under jäsningen då avsedd restsötma uppnåtts. Caprais passitovin jäser i ståltankar med överpumpning och får sedan långsamt avslutas och lagras i små ekfat 15 månader samt ytterligare 12 månader i flaska. Utseendet är djupt med mörk, rubinröd färg. Doften är ren och fylld av mörka bär, likör, marsipan, bittermandel samt mint och örter. Smaken är rund, söt och behaglig med strukturerande tanniner, fyllig körsbärsfrukt med sammetslen, lång eftersmak. Ett utmärkt chokladvin eller som en allt-i-ett-dessert och fungerade väl med mörk chokladfondant till vaniljglass. Läs mer utförligt om egendomen Sagrantino di Montefalco i nr 49 av Livets Goda, som utkommer den 22:a oktober. På bilden: Marci Caprai i vingården vid egendomen.

RELATERAD LÄSNING