Hem Vinvärlden Carillo – en förtjusande pinot nero från Oltrepò Pavese

Carillo – en förtjusande pinot nero från Oltrepò Pavese

av Livets Goda

Oltrepò Pavese vurmar särskilt för mousserande viner, Metodo Classico Oltrepò Pavese, och traditionen att producera bubblor går närmare 150 år tillbaka i tiden när det planterades en hel del pinot noir i regionen. Druvan ansågs väl lämpad för den lerrika och järniga jorden och hämtades i från Frankrike.

Även om det mousserande, som idag är en av landets DOCG, fortfarande är något av ett signum så har Oltrepò Pavese de senaste två decennierna sett allt fler hantverksproducenter finna sin nisch och exempelvis buteljera pinot nero som bordsvin – eller uva rara a ka bonarda samt en hel del barbera. Närheten till Milano hade tidigare mest uppmuntrat bulkvinsförsäljning men idag går allt mer på export och förutsättningarna finns onekligen för kvalitet i det böljande kullandskapet.

I början av mars lanserades en pinot nero från producenten Frecciarossa i små partier. Namnet är egentligen en byråkratisk felstavning och skulle varit Fraccia Rossa när egendomen registrerades av Mario Odero för ett sekel sedan. Från att ha åsyftat den röda jorden så fick en kanslist det till Frecciarossa istället vilket betyder röd pil och namnet har man trots felsyftningen behållit sedan dess.

Pinot neron som nu lanserats har firman producerat sedan 2014 och det görs inte mer än drygt 6,000 flaskor årligen. Lagringen sker främst i större fat om 2,550 liter för att sedan avsluta några månader på stål och sedan fyra månader i flaska. Resultatet?

2016 Carillo Pinot Nero, Frecciarossa, Oltrepò Pavese

Vi möts av en transparent men ändå mörkare nyans på färgskalan och på den vägen är det även doftmässigt där mosade röda bär, körsbär, blomstjälkar och tydlig örtighet visar vägen. Omisskännligt italiensk, på precis rätt sätt, och vi gillar verkligen den lite yppiga stilen som upplevs mer rik, eller solmogen i frukten men aldrig blir syltig. Därför blir vi lite överraskade av slankheten i gommen där det lekfulla och saftiga tar vid med snygg bärfräschör, kryddighet och väldigt försiktiga men delikata tanniner. Floralt, mosade jordgubbar och körsbär i en torr skrud som med sin syrliga stringens gör en toksugen på en charkbricka.

Redaktionens intryck: 90/100 LGP

Man blir lycklig av viner som Frecciarossas pinot; förankrat i regionens egna stil och inte ett försök att vara Bourgogne samtidigt som det finns ett galet charmerande italienskt drag som vi aldrig tycks få nog av.
149 kronor kostar en 2016 Carillo och det finns fortfarande flaskor kvar i webblagret och på utvalda butiker. Passa på att beställa hem några, drick svalt ur stora kupor och gärna till dina långkok med tomatbas såsom Ossobucco eller till charkbrickan. Lär vara än mer klockren en varm sommardag när rött står på önskelistan.

Länk till vinet >>> HÄR.

RELATERAD LÄSNING