- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Carlsberg bjuder på ny jultradition – jultaco med malt

Att brygga julöl är en flera hundra år gammal tradition och drycken har varit ett självklart inslag på de svenska julborden sedan vikingatiden. De kryddiga smaker som julölen bär med sig passar inte bara till maten utan även som en ingrediens i matlagningen. Lagom till årets julfirande har därför Carlsberg Sverige tillsammans med kocken Sebastian Schauerman tagit fram ett recept på en jultaco som innehåller både malt och Falcon Julöl. Sebastian Schauerman har utvecklat jultacon, som också är vegansk, inom ramen för sitt vegetariska koncept ”Taku Taku”.

– Att dricka julöl till julmaten är en gammal och kär tradition. Det många inte vet är att julöl passar minst lika bra att ha i maten. Därför är vi i år lite extra glada att kunna inspirera alla julfirare med en julig twist på den klassiska fredagstacon, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Julsortimentet 2017
Julöl är ofta mörkt och smakrikt för att balansera julbordets många feta och salta rätter, men idag finns även lättare och friskare alternativ att välja mellan. Årets julsortiment från Carlsberg Sverige bjuder på klassiska smaker såsom Falcon Julöl och Eriksberg Julöl, båda med recept från 1890-talet, samt återkommande favoriter som Falcon Julmumma, Nya Carnegiebryggeriets Ljusslingan och Jacobsen Golden Naked Christmas Ale.
Carlsberg Sveriges julöl finns till försäljning på Systembolaget från 3 november.

Carlsberg Sveriges julöl 2017

Eriksberg Hovmästarlager var det första svenska alkoholfria julölet på Systembolaget och lanserades julen 2014, då under namnet Eriksbergs Julbordslager. Efter ett överväldigande mottagande lanserades den som Hovmästarlager i det fasta sortimentet. Det är ett lite mörkare alkoholfritt lageröl. Pris på Systembolaget för 33 cl 11,90 kronor.

Eriksberg Julöl är ett fylligt julöl, rikt på smaker som passar särskilt bra till julens delikatesser och goda tilltugg. Det lanserades 2007 och gjorde direkt succé. Eriksberg Julöl är bryggt enligt gammal bryggartradition och finns som starköl (5,6 %). Pris på Systembolaget för 50 cl, 17,90 kronor exklusive pant.

Falcon Julöl är en öl med en mjuk och fin sötma, markerad beska och med en smak av rostad malt. Falcon Julöl är ett av Sveriges populäraste julöl och bryggdes första gången julen 1898, med samma originalrecept som idag. Falcon Julöl finns både som starköl (5,2 %) och folköl (3,5 %). Pris på Systembolaget för 50 cl, 17,50 kr och för 33 cl, 12,50 kronor exklusive pant.

Falcon Julmumma passar utmärkt som aperitif före julbordet eller som ett alternativ till öl, glögg eller julmust. Den bryggs efter bryggarfamiljen Skantzes recept, med rostad malt som ger en mörkbrun färg och en rund och fyllig kropp med mild beska i eftersmaken. Den hemliga blandningen av julkryddor ger en härlig doft och smakupplevelse. Alkoholhalt: 5,2 %. Pris på Systembolaget för 50 cl, 18,50  kronor exklusive pant.

Pripps Blå Julöl är en wiener, med en rubinröd lyster. Det är inte lika tungt som många andra Julöl utan erbjuder en lättare upplevelse som passar till det moderna julbordets blandade smaker. Finns som starköl (5,0 %) och lättöl (2,2 %). Pris på Systembolaget för 50 cl 15,90 kronor exklusive pant.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale har en tydlig julkänsla. Ölet är smakrikt och doftar av kanel, vanilj, citrusfrukter och lakrits. Alkoholhalt: 7,5 %. Pris på Systembolaget för 75 cl, 59,90  kronor.

Nya Carnegiebryggeriets Ljusslingan är en modern variant på en traditionell tysk schwarzbier. Fem olika sorters karamelliserad och rostad bayersk malt ger ölet en mörk rödbrun färg och lätt brända toner. Alkoholhalt: 5,2 %. Pris på Systembolaget för 33 cl, 23,90  kronor.

Apotekarnes Årsmust introducerades i Sverige 2013 och varje år släpps en ny variant med hemlig smaksättning. I år har Årsmusten smak av en klassisk krydda som återfinns i till exempel julbaket. Till försäljning i matbutiker för cirka 29,90 kronor.

Apotekarnes Julmust är svenskarnas favorit bland de alkoholfria alternativen under julhelgen. Totalt konsumeras över 40 miljoner liter julmust under julen. För många svenskar är Apotekarnes Julmust en minst lika viktig del på julbordet som julskinkan eller sillen. Julmusten har vissa likheter med traditionell öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Senaste förpacknings tillskottet hos Apotekarnes Julmust är 33 cl glasflaskan som finns att köpa i matbutiker för cirka 9,90 kronor.

 

Jultaco med malt
(Recept för ca 4 portioner)
1 dl kokt (koka tills mjuk) pilsnermalt (alt. helt matvete el. liknande)
1 msk arborioris /risottoris
2 dl grönsaksbuljong
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk Falcon julöl
150 gram rensad grönkål
300 gram tärnad butternuttpumpa + kärnor
1 röd chili
1 tsk kanel
1 msk hackade hasselnötter
1 msk hackade valnötter
2 dl havremjölk
3 msk olivolja
2 st. majstortilla
1 citron
1 msk björk- el. lönnsirap
Salt och peppar
Matolja

Tillagning:
Sätt på ugnen på 200c.
Blanda butternutt och kärnor på en ugnsplåt tillsammans med chili, 1 msk olivolja, kanel och salt. Rosta blandningen i 30 minuter, rör om var tionde minut så de blir jämt rostade och mjuka. Under de sista 10 minuterna, släng in nötterna på plåten så att de blir lätt rostade.

Medan pumpan steks i ugnen, påbörja maltotton genom att försiktigt steka lök och vitlök i olja på medelhög värme. När det börjar bli glansigt och mjukt, tillsätt riset och bryn under omrörning i 3 minuter.

Tillsätt sedan malten och buljongen, lite i taget under omrörning tills vätskan sugits upp av riset (ca 10 min). Tillsätt nu havremjölken och låt det puttra under omrörning i ytterligare 10 minuter. Avsluta med 1 msk olivolja och salt och peppar efter smak. Ställ åt sidan till servering.

Strimla majstortillan fint och stek den krispig i lite matolja. Låt rinna av på papper. Stek grönkålen i olivolja. Salta och peppra och avsluta med lite citronsaft.

Lägg maltotton i botten av en skål, addera sedan grönkålen. Ovanpå det läggs därefter pumpa, kärnor och nötter. Avsluta med att toppa hela rätten med krispigt stekt majstortilla