Hem Vinvärlden Casa Canevel sätter nivån för den rosa proseccon!

Casa Canevel sätter nivån för den rosa proseccon!

av Niklas Jörgensen

Det är många som väntat på den rosa proseccon och tack vare en justering av lagen tidigare i år så blev det fritt fram för producenterna att addera femton procent pinot noir för att framställa en rosévariant av den så populära drycken. Oron att inte hinna få ut den första buteljeringen på marknaden i år fanns länge där – på grund av det rådande läget naturligtvis – men så trillade de första plötsligt in och väckte ens intresse. Bland de provade är det dock ett vin som sticker ut ur mängden – Casa Canevel!

Casa Canevel har sedan några år tillbaka ingått ett partnerskap med ikonen Masi i Veneto vilket såklart gynnat bägge parter. Proseccoproducenten som nu varit verksam i drygt fyra decennier odlar främst sin glera, druvan som är själva basen i vinstilen, på runt 400 meters höjd i Valdobbiadene i nordöstra Italien och man har sedan starten haft fokus på kvalitet och ursprungskänsla i sina viner. Så när rosé-versionen av prosecco äntligen blev verklighet kom det knappast som en överraskning att Casa Canevel tog uppgiften på allvar, något som sannerligen märks i denna buteljering.

Niklas om 2019 Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

De senaste veckorna har de rosa prosecco-buteljeringarna anlänt redaktionen och överlag har kvaliteten varit bättre än väntat. En hel del kan såklart tillskrivas den druva som får komplettera glera, nämligen pinot noir, men så finns det naturligtvis också producenter som sticker ut mer än andra. Den utan tvivel främsta som jag hitintills provat har jag nu i glaset och det kanske inte överraskar när man då vet att Masi står bakom Casa Canevel. Doftmässigt så är det fortfarande glera-druvan som har ett grepp om händelserna med melon, päron och viss blomsteraromatik men det röda smyger sig även på i form av hallon, mosade jordgubbar och vegetala hintar. Smaken är av förklarliga skäl ungdomligt livlig men ändå sansad och det är nu som pinot noir kikar fram än mer med en syra som du sällan associerar med vinstilen. Att det dessutom är en skönt torr prosecco accentuerar blott fräschören och det lilla röda inslaget som även får uppbackning av röd citrus i den rena eftersmaken. Köprekommendation härmed utfärdad!

Intrycket: 88 LGP

Casa Canevel har artikelnummer 75170 och en flaska (750 ml, 11%) kostar 129 kronor. Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik >>>

RELATERAD LÄSNING