Hem Vinvärlden Casas Patronales – cabernet sauvignon från gamla rankor

Casas Patronales – cabernet sauvignon från gamla rankor

av Livets Goda

I våra glas; 2016 Cabernet Sauvignon från Casas Patronales i Maule. Mer specifikt, från egendomens Old Vine Series. Här har man valt ut de äldsta cabernet-rankorna man äger, snittåldern klockar in på 60 år, och just cabernet sauvignon har länge varit en oerhört viktig druva för regionen, den mest odlade till och med.

Det händer en hel del i glaset, direkt från start, men även med en stunds luftning så fortsätter denna 2016 att visa upp en charmerande sida av Chile. Generös bouquet i en omfamnande men ändå stramare chilensk stil där de gamla rankornas influens är tydlig. Svarta vinbär och mynta tar täten, får sällskap av tobak, lakrits, gräs och en örtbukett. En diskret fatkryddighet kompletterar. I gommen en skönt slösaktig mörk fruktighet, örtiga anslag och en markerad men silkig tanninstruktur. Syran ger den nödvändiga fräschören och allt avslutas i ett lätt eldigt men balanserat final som lämnar en god eftersmak.

Ett vin som imponerar stort i prissegmentet och som dessutom lär vinna på ett par års lagring även om det är gott redan idag. Finns möjligheten så dekantera en halvtimme i förväg. Som bäst om det serveras vid ca 16 C.

Redaktionens intryck: 89/100 LGP

Vinet finns just nu i 15 butiker men kan beställas till övriga utan extra kostnad. Länk >>> HÄR.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING